Norge

Mangel på mer enn 1.500 legemidler i fjor

Aldri før har det manglet så mye legemidler som i 2022. Statens legemiddelverk er bekymret.

Det er flere typer legemidler som er blitt vanskeligere å få tak i. Og det er blitt verre de siste årene, ifølge magasinet Sykepleien. I 2022 ble det meldt om mangel på totalt 1.581 legemidler. I 2017 var det samme tallet 358.

– Situasjonen er bekymringsfull, sier Ingrid Aas. Hun er overlege i Statens legemiddelverk.

Tallene sier ingenting om hvor alvorlig mangelen er. De sier ingenting om hvor mange som trenger det, eller hvor livsviktig de er.

– Det som bekymrer oss mest ved årsskiftet er at det er mangel på fenoksymetyl-penicillin. Særlig i flytende form, som ofte blir anbefalt til barn, sier Aas. Fenoksymetyl-penicillin er en form for antibiotika, som blir brukt for å behandle sykdom som skyldes bakterier.

Siste utgave

På forsiden nå