Norge

Hva er gjort for å rydde opp i Nav-skandalen? Regjeringen svarer

Staten rydder ikke opp, mener ofre for Nav-feil. Regjeringen mener den har gjort mye.

Rot og kaos. Slik beskriver Rune Halseth statens opprydding etter Nav-skandalen. Halseth ble selv dømt for svindel med trygd. Nå er han frikjent. Han leder organisasjonen Nav-oppryddingen.

Halseth og flere andre ble uriktig dømt. Snart møter flere av dem staten i retten. Rettssaken starter 7. mars, ifølge Oslo tingrett.

De dømte krever at staten rydder opp i skandalen. Og gir de som er rammet, mer i erstatning.

Klar Tale har stilt flere spørsmål til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. De er ansvarlig for etaten Nav og er motpart i retten. Men departementet vil ikke si noe om rettssaken de skal i.

Nav gjorde feil i årevis. Folk hadde lov å være i Europa med norsk trygd. Men likevel ble de straffet. Det brøt med reglene Norge skal følge (EØS-avtalen).

Høsten 2019 ble feilen kjent for alle. Da startet også oppryddingen.

– Mener dere at de som er rammet, nå har fått alt de har krav på?

– Nesten 7.500 personer er så langt berørt i saken. Myndighetene har utbetalt og slettet gjeld. Det er for rundt 365 millioner kroner, skriver departementet i en epost.

Noen personer kan ha rett til erstatning. Det er for dokumentert økonomisk tap, sier de.

Det er en alvorlig sak, skriver departementet. Derfor er det også startet flere ordninger. For eksempel kan folk få rettshjelp. Samt erstatning, og mulighet til å klage til ei nemnd.

– Disse ordningene har vært viktige, sier departementet. Og sier samtidig at det er en stor opprydding som har skjedd.

Flere ofre for Nav-feilen prøver å få tak i en rapport. Den er ikke offentlig. Saksøkerne mener den er viktig i rettssaken mot staten. Det er fordi den har informasjon om at Norge brøt regler. Flere år før skandalen ble kjent.

– Hvorfor kan dere ikke bare gjøre hele rapporten offentlig i en så viktig sak?

– Den forrige regjeringen bestilte rapporten. Rapporten er ikke offentlig. Det bestemte den forrige regjeringen gjennom kongelig resolusjon, svarer departementet.

Retten har fått deler av den. Men den er fortsatt et internt dokument. Skjult etter offentleglova. Departementet sier det er et såkalt organ-internt dokument. De viser til lovens paragraf 14.

Nav-feilen sendte folk i fengsel for svindel. En oppreising skal veie opp for belastningen. Ofre for Navs feil mener de får for lite.

– Hva mener departementet er riktig oppreising for å sitte uriktig i fengsel? Burde ikke alle fått oppreising automatisk?

Departementet viser til straffeprosess-loven. Den sier noe om oppreising og erstatning for folk som er uskyldig straffet. Og den er det Justisdepartementet som har ansvar for.

– Hvorfor tar det så lang tid å rydde opp i denne saken?

Departementet la fram forslag til endringer i fjor vår. Det gjaldt flere lover, blant annet den om trygd. Disse begynte å gjelde i november i fjor. Hensikten var å gjøre Norges forpliktelser tydeligere, sier de.

Norge har forpliktelser gjennom en avtale med EU. EØS-avtalen ble startet i 1994. Avtalen gjør at folk og penger kan bevege seg mellom land.

Nav er etaten som betaler ut trygd og goder. Og departementet sier de har gjort flere ting for å bedre styringen av Nav. Det er for å unngå at noe lignende skjer igjen, sier de.

– Oppryddingen har vært høyt prioritert, sier de.

Nav har gjort som departementet har bedt om. Etaten har blant annet gjort noe med kommunikasjon innad i etaten. Det har gjort noe med kompetanse, sier departementet.

Men dette er arbeid som vil ta tid.

---

Fakta: Feil om trygd

  • Norge skal følge visse regler gjennom EØS-avtalen med Europa.
  • Likevel ble det gjort feil i saker som gjaldt trygd og opphold i utlandet.
  • I flere år sendte myndighetene folk i fengsel. Domstolene dømte folk for svindel med trygd etter reiser utenlands.
  • Men de hadde egentlig lov å oppholde seg i mange europeiske land. Selv om de fikk trygd.
  • Feilen kalles Nav-skandalen eller trygde-skandalen. Av og til EØS-saken. Den ble offentlig kjent i 2019.
  • Både Nav-sjefen og arbeidsministeren sluttet etterpå. Myndighetene unnskyldte seg overfor dem som ble berørt.

---



Siste utgave

På forsiden nå