Norge

Nav-ofre kjemper mot staten

De har sittet i fengsel og betalt tilbake tusenvis av kroner. Snart møter Nav-ofre staten i retten.

– Det er kaos og rot, sier Rune Halseth oppgitt til Klar Tale. Han er et av ofrene for det som blir kalt Nav-skandalen. En feil som i årevis sendte folk i fengsel for svindel med trygd.

Det er snart 3,5 år siden Navs feil ble kjent. Nav-ofrene krever at staten rydder opp. Den kampen tar de i Oslo tingrett fra 7. mars. Nav er etaten som betaler ut trygd og goder til oss alle. Men Arbeids- og inkluderingsdepartementet er ansvarlig for dem. Og det er staten ved departementet Nav-ofrene møter i retten.

Halseth er skuffet. Staten rydder ikke opp slik de lovde, mener han.

I flere år dømte norske domstoler personer uriktig for svindel med trygd. Hittil gjelder det 86 personer, ifølge Navs tall. Noen av ofrene havnet i fengsel. Andre måtte betale tilbake penger de trodde de hadde rett på. Alt som følge av at Nav tolket regler om trygd feil.

Folk reiste og var i land i Europa mens de fikk trygd. Uten at de spurte Nav om lov. De ble straffet. Men hadde egentlig lov til å være utenlands. Årsaken er en avtale med Den europeiske union som Norge skal følge.

Halseth sonet selv blant kriminelle i fengsel. Nå kjemper han for flere enn seg selv. Halseth leder organisasjonen Nav-oppryddingen.

Nav-feilen strekker seg tilbake til 1994, mener Høyesterett. Det er derfor ukjent hvor mange den gjelder.

Blant mange av ofrene er skam og fortvilelse blitt til sinne. Nå skal alle ha det de har krav på, sier Halseth.

Nav gikk selv i gang med en stor opprydding.

Etaten har betalt tilbake penger og slettet gjeld. Over 60 personer har fått erstatning, ifølge Navs oversikt. Men det er forskjell erstatninger. Folk kan søke Nav om erstatning for økonomisk tap. Men ikke for den belastningen og vonde tiden de opplevde.

Flere personer har i stedet søkt staten om såkalt oppreising. Den er ment å veie opp for skam og belastning. De har fått alt fra 20.000 kroner til 280.000 kroner, ifølge avisa Aftenposten.

Halseth er blitt frikjent. Han har fått 150.000 kroner i oppreising.

– Dette er ikke oppreising for det helvetet det var å sitte i fengsel, sier Halseth.

Derfor ender saken hos tingretten. Halseth, Nav-oppryddingen og to andre har saksøkt departementet. De krever at staten tar ansvar og innrømmer hvilke feil den har gjort. Nav-ofrene krever en oppdatert lov og mer i oppreising. Uten å ville si en eksakt sum.

Men de har et problem. Det finnes en intern rapport om trygd og utlandet fra 2014. I den er det viktig informasjon, mener Halseth og saksøkerne. Den avslører at Norge gjorde feil. Og kanskje hvem som visste om det.

Avisa VG og Aftenposten har publisert rapporten, som har blitt holdt skjult. Men deler av den er fortsatt skjult. Nav-ofrene får heller ikke se hele rapporten. Regjeringen holder deler av den tilbake.

Halseth sier de krever å få se alt som står i den.

– Vi kommer aldri til å gi oss, sier han. Og fortsetter:

– Nå skal alle ha det de har rett på. Vi krever at urett blir til rett.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ikke si noe om rettssaken nå.

– Saken er til behandling i domstolen. Det vil derfor ikke være riktig å kommentere dette nå, skriver de i en e-post.

De bekrefter også at tingretten har fått deler av rapporten om trygd. Men at den ikke er offentlig. Det ble bestemt av den forrige regjeringen. Rapporten er holdt skjult for offentligheten fordi det er et organ-internt dokument. Det sier departementet. Les mer i saken under:

Fikk du lest denne saken?Siste utgave

På forsiden nå