Norge

Kunne du spist mat fra søpla?

En organisasjon har startet matbutikk. Der får du varer rett fra søpla.

Brød, urter, frukt eller grønnsaker. Alt dette kan du få i matbutikken «Dumpster Deli». Butikken har organisasjonen Framtiden i våre hender åpnet. Men det er ikke en vanlig matbutikk.

All maten kommer fra søppeldunker i Oslo. Maten har blitt hentet opp fra dunkene på natta.

Klokka 07.30 ligger maten klar. Organisasjonen har også en bil full med mer. Folk får komme innom å forsyne seg.

Dumpster Deli

– Dagligvarebutikkene kaster 250.000 slike dunker med spiselig mat hvert år, sier Anja Bakken Riise. Hun er leder i Framtiden i våre hender.

Organisasjonen ønsker å vise hvor mye spiselig mat som blir kastet. For at det skal bli endringer ønsker de en matkastelov.

– Det er ulovlig å hente mat opp av søppelet. Men det er lov å kaste den. Det vil vi endre, sier Riise.

Én av de som har møtt opp er Marie Thrane. Hun har en mastergrad i folkehelse-vitenskap. I tillegg deler hun oppskrifter på det sosiale mediet Instagram.

– Jeg er opptatt av et bærekraftig kosthold. Jeg ønsker å inspirere følgerne mine til å også tenke bærekraft, sier Thrane.

Dumpster Deli

Thrane sier at vi forbrukere burde bli flinkere. Til å kaste mindre. Og å ikke være så redd for datoen det står at maten går ut.

– Jeg har aldri spist mat som er dårlig. Det er bare å bruke sansene.

Samtidig mener hun at dagligvarebransjen også må kaste mindre. Jeg er veldig for en matkastelov, sier Thrane.

Regjeringen har startet arbeidet med en slik lov. Målet er at loven skal være klar i 2024.

Framtiden i våre hender ønsker en slik lov av flere grunner. Det er sløsing av ressurser, sier Riise. Det er dumt å kaste mat, mens andre står i matkø, mener hun.

– Vi ønsker at det skal bli mindre overskuddsmat. Og at det som er til overs skal bli donert til matsentraler, sier Riise.

Dette er bare det første stoppet til den lille dagligvare-butikken. Den skal trilles videre rundt i Oslos gater denne uka.

– Ikke alle er klar over hvor mye mat som blir kastet. Vi håper dette kan vise hvor mye fult spiselig mat som går i søppelet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå