Norge

Stanser å filme kamper der barn spiller

Bør barneidrett bli vist på internett? Planen har vært å vise kamper innen flere idretter der barna er fra 13 år og oppover. Men planen er nå på pause.

Norsk idrett hadde planer om å vise flere konkurranser på internett. Konkurranser med barn fra 13 år i hele landet skulle filmes og strømmes. Men nå blir prosjektet stanset. Det skjer blant annet etter massiv kritikk.

Norsk idrett sier at de vil undersøke hvilke følger et slik tilbud vil få.

– Idretten ønsker å være helt trygge på at strømming av bredde-idretten for barn og unge skjer på en trygg måte, sier Erik Langerud. Han er general-sekretær i Norges Håndballforbund.

Planen har vært at familie og venner skulle kunne kjøpe tilgang. Slik kunne de følge kamper og konkurranser på nettet. Selskapet MyGame skulle lage sendingene. De er eid av kanalen TV 2 og Amedia.

Automatiske kameraer skulle ifølge planen henges opp i idrettshaller i hele Norge.

Noen idretter var i gang med planen. Men avisa VG har omtalt flere hendelser der feil hadde skjedd. En kamp ble flyttet til et annet sted. Da filmet kameraene i stedet en gruppe jenter som trente. Uten at de visste om det. Flere av dem var yngre enn 13 år.

I en annen sak ble det filmet at en 12-åring sloss. Filmen var publisert på strømmetjenesten TV 2 Play i en uke.

Dette er noe av det de skal undersøke grundig, sier Langerud.

Kjersti Toppe er barne- og familieminister. Hun mener barn og unge under 18 år bør slippe at kampene deres blir vist på nett. Hun vil også ha klare regler for at alle må si ja til filming.

– Årsaken er helt enkelt at barn sitt personvern må bli tatt på alvor. Og fordi filming av barn kan sette enkelte barn i fare, sier hun til nyhetsbyrået NTB. Blant annet de som bor på skjult adresse.

– Det kan føre til at de blir stengt ute fra idretten. Det synes jeg er veldig trist og feil fordi dette kan være barn som trenger dette fellesskapet mest, sier Toppe.

En kvinne sa før nyttår til VG at datteren må slutte hvis kameraene blir tatt i bruk. Datteren er 17 år, og de bor på skjult adresse. De rømte fra en voldelig far som kidnappet barna i utlandet, sier moren.

Svein Graff er kommunikasjonssjef i MyGame. Han sa de er opptatt av å beskytte de mest sårbare spillerne. Derfor er systemene til idretten koblet opp mot både Politiet og Folkeregisteret. Og folk skulle få mulighet til å si nei til at kampene blir filmet.

Men det er det lite hjelp i å for den 17 år gamle jenta.

– Jeg kommer til å føle at kameraene er påskrudd hele tiden. Selv om de kanskje ikke er det. Det er ubehagelig. For vi vet at det har blitt begått feil allerede. Vi tåler ikke én feil. Vi orker ikke gå gjennom alt sammen én gang til, sa hun til VG.

Barneombudet og Stine Sofies stiftelse har advart om hva filming kan føre til. Oslo, Bergen og Kristiansand har allerede sagt nei til kameraer i haller eid av kommunen.

Siste utgave

På forsiden nå