Er du blant dem som gruer deg til å kjøpe mat? Mat og drikke har blitt dyrere. 1. februar endrer butikkene på matprisene igjen. Økte kostnader skal plusses på matvarene.
[ Du må betale mer for mat 1. februar ]
Hva gjør vi?
Internett er fylt med gode, og kanskje mindre gode, råd. Vi har samlet noen av dem.
Planlegg
Hva har du i skuffer og skap? Er det noe som snart blir for gammelt? Bruk det først. Da slipper du å kaste mat som kylling og laks, eller et helt salathode.
Du har helt sikkert hørt det. Å handle stort én gang i uka er mye bedre enn å stikke innom butikken daglig. Da kjøper du som regel noe du neppe trenger.
Lag deg en plan for uka. Kjøp inn det du trenger. Og hold deg til planen. Dette er i tillegg en god måte å skaffe seg oversikt over hvor mye du bruker på mat.
Tilbud
Butikkene lokker deg stadig vekk med tilbud. Spesielt når det nærmer seg høytider som påske og jul. Sjekk alltid ut tilbudene i ulike butikker. Det kommer gjerne reklame i postkassa di som viser tilbudene.
Mat har en dato. Etter denne datoen kan den ha blitt dårlig. Men slett ikke alltid. Butikkene selger slike dato-varer billigere.
– Se etter nedsatte varer i butikkene, sier Ivar Pettersen til Klar Tale. Han er forsker og er fra Alo-Analyse.
Men husk at mange er ute etter slik mat nå, sier han.
Kilopris
Hva koster en matvare egentlig? Se på prisen per kilo. Den viser om én type kjøtt er billigere per kilo enn en annen.
Alle matbutikkene har i tillegg sine egne merker. Disse selger de ofte billigere enn andre merker i butikken. Eksempler er Xtra, Eldorado, First Price, Rema og lignende.
Bak selv!
Brød koster mer. Rundstykker koster mer. Og knekkebrød. Hva med å bake alt dette selv? Rådet kommer fra Pettersen. Dette kan spare deg for noen kroner. I tillegg kan det være en gøy aktivitet for barna.
Spis rester
Det blir ofte mat til overs etter en middag. Dette legger du enkelt i kjøleskapet og spiser dagen etterpå. Du slipper å kaste mat, og du slipper bruke penger på en ny middag.
Frys ned overskudd
Middager som chili con carne, pastasaus, kjøttkaker, lapskaus og mye annet er flott å fryse ned. Lager du opp litt store porsjoner, kan du fylle frysen med god mat. Dessuten sparer det travle familier for tid. Her er muligens noen kroner å spare i tillegg? Maten holder seg lenger i frys enn i kjøleskap. Det kan og være billigere å kjøpe store pakninger av en vare enn små.
Unngå sult
Et gammelt, men godt råd: Spis før du handler! Det hjelper lite å være sulten som en ulv i butikken. Da er sjansen stor for å du kjøper noe unødvendig.
Spis mindre søtsaker
Dette er kanskje et litt kjedelig råd. Men brus, søtsaker og chips koster penger. Og gir lite næring til kroppen. Kutter du ut dette fra lista, kommer du til å merke det på lommeboka. Rådet kommer fra kulinaris.no.
Kjøtt koster
Vi bør spise mindre kjøtt, sier helse-myndighetene. Både for vår egen skyld og for klimaets. En pakke kjøttdeig eller karbonade-deig koster snart en hundrelapp.
– Vi spiser mindre kjøtt, også av hensyn til miljøet. Nå spiser vi vegetar én til to ganger i uken. Det har funket bra for oss! sa Kristoffer Tvilde til godt.no i høst. Han er influenser og god på sparing.
Søppel?
Hva med å spise mat som butikker har kastet?
– Butikkene kaster 250.000 slike dunker med spiselig mat hvert år, sier Anja Bakken Riise til Klar Tale. Hun er leder i Framtiden i våre hender.
[ Kunne du spist mat fra søpla? ]
Psssst! Flere kafeer selger gjerne boller og brød billigere rett før stengetid.
---
Fakta: Dyr mat
- Mye i samfunnet er blitt dyrere. Også mat og drikke.
- Fra desember 2021 til desember 2022 økte matprisen med 11,5 prosent.
- Det finnes mange gode råd. Planlegging er én av dem.
---