Norge

Store forskjeller i været for helgen

I deler av landet blir det mye vind i dagene som kommer. I andre deler av landet vil det være ganske rolig, ifølge Meteorologisk Institutt (MI).

På Sørlandet og Østlandet har det både de siste dagene kommet mye snø. De neste dagene blir ganske rolige, sier Rafael Escobar Løvdahl til nyhetsbyrået NTB. Han er statsmetorolog hos MI.

– Der skjer det ganske lite, sier han om været som er ventet i de to landsdelene i sør og øst.

Escobar sier at det er stor sannsynlighet for at luften vil være rolig og at det blir lite skyer fredag og tidlig lørdag. Da blir det kaldt.

– Inn mot helgen blir det kanskje mellom minus 20 til minus 25 grader i fjellområdene. Ellers kan det bli mellom minus 10 og minus 15 grader. Før været blir mildere, sier Løvdahl.

Han sier at det samtidig vil være store forskjeller fra sted til sted. I helgen kan det bli en forskjell på 20 grader mellom to steder noen kilometer fra hverandre.

På Vestlandet blir det mer skiftende vær, sier Løvdahl. Folk må være klare for at det kan komme nedbør.

– I høyden blir det påfyll av snø. På kysten blir det regn. Og midt imellom blir det sludd, sier han.

På Vestlandet er det også flere steder som er sårbare for vind og vær. Der kan folk gjøre seg klare for en kald start på fredagen. Til helgen er det ventet varmere luft, men det vil også bli mer vind. Noen steder blir det mye vind.

– Ved Stad blir det fort full storm. Den kommer fra sørlig retning, sier Løvdahl.

Han sier at den kraftige og varme vinden fra sør vil få følger for steder som Tafjord og Sunndalsøra. Der vil det bli varmere enn vanlig. Og det kan fort bli mellom 10 grader og 12 grader varmt.

Noen steder på Vestlandet blir det kaldere. Men det blir varmere i hele landsdelen. I Bergen og Ålesund er det ventet å bli opp mot sju grader.

I Midt-Norge blir det mye av det samme været som på Vestlandet. Det vil variere mye fram mot helgen.

– I Trondheim er minusgrader. Men når det kan brått bli kaldt lokalt. Da kan det bli ned mot minus 15 grader. Det kan skje hvis det blir klarvær og det er stille. Når lavtrykket kommer blir det mildere, sier Løvdahl.

Da blir det mer vær i Nord-Norge. De siste dagene har det vært snø i indre strøk. I ytre strøk har det vært klart vær, men det vil endre seg noe nå. Det blir mer vind inn fra havet, og sludd i ytre strøk.

– Trolig blir det ingen store mengder nedbør i Finnmark før fredag. Men fra lørdag og søndag vil de merke at det blåser mer. Da får de også nedbør, sier Løvdahl.

– Lavtrykket som kommer inn er stort. Og det berører alle. Vi får da en endring til mildere vær og mer vind i Nord-Norge. Nedbøren skifter fra sludd og snø til sludd og regn, sier han.

Løvdahl sier det kan bli storm på kysten av Nord-Norge mot slutten av helgen.

– Det blir litt ruskete, sier Løvdahl.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå