Norge

Kan han vinne verdens største matkonkurranse?

Søndag møtes verdens beste kokker. De skal kjempe om å lage den beste maten.

Filip August Bendi ble kåret til årets kokk. Og ble dermed Norge sin kandidat til Bocuse d’Or.

Bocuse d’Or er verdens største matkonkurranse. Hver kokk skal lage mat foran publikum. Du kan kalle det et slags verdens-mesterskap for kokker. Og ble laget av Paul Bocuse for 38 år siden.

Bendi har også vunnet tidligere konkurranser. For ett år siden fikk han og Team Norway bronsemedalje. Den vant de for å lage mat under europa-mesterskapet.

Nå går han for gull.

– Jeg føler meg veldig bra nå. Jeg må jo ha tro på gull for å ta det, så jeg tror på gull. Det hjelper mye at vi har gode tilbakemeldinger og et kjempesterkt lag, sier Bendi til nyhetsbyrået NTB.

Fredag reiste Bendi til Frankrike. Søndag klokka 08.00 starter konkurransen. Den siste uka har gått til å pakke alt han skal ha med seg. Blant annet har han med seg skreddersydde kjøkkenbenker og masse spesialutstyr.

– Det er mye greier. Alt inne på kjøkkenet er spesialbygget, sier han.

Deltakerne får poeng for hvordan kjøkkenet er satt opp. Og hvordan de rykker ut og serverer.

Oppgavene lagene får, er å presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. De skal også lage en rett med breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland.

Bendi og gjengen har testet flere av rettene sine flere ganger. Han sier at de har hatt 15 gjennomganger. Og at hver gang tar mellom 8 timer til 9 timer hver gang.

Så hvordan gå dere fram når dere skal lage en treretters meny til barn med gresskar?

– Vi har tatt oppgaven med et smil. Vi har trent masse med de franske gresskarene. Og tenkt av i må lage mat der også menyen og teksten er innbydende og treffer barna, sier Bendi.

– Ser menyen innbydende ut, med fine farger, så vild et gjøre at barn får lyst til å spise. Så har vi også sørget for at ingen smaker er for sterke eller sære. Det er veldig vanskelig å vite hva barn liker. Noen liker ikke noe, mens andre spiser alt, sier han.

---

Kort om saken

  • Søndag skal verdens beste kokker konkurrere om å bli best.
  • Konkurransen heter Bocuse d’Or.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå