Norge

Så mye mer penger kan du tjene i 2023

Det meste er dyrt. Og huslånet blir kanskje enda dyrere om litt. Snart starter forhandlingene om lønn.

Mat, drivstoff, strøm og huslån. Alt er blitt dyrere. 1. februar endrer matbutikkene på prisene igjen. Da må du betale enda mer for mat og drikke.

Samtidig er det håp. Vi tjener mer i lønn. Så mye som 4,8 prosent, tror banken DNB.

– Men årets oppgjør blir mer komplisert, sier de.

Snart starter forhandlingene om lønn. Først ut er industrien som opplever konkurranse med verden. Forhandlingene skjer på våren. De er mellom Landsorganisasjonen (arbeiderne) og Næringslivets Hoved-organisasjon (bedriftene).

Resultatet setter en grense for hva resten av Norge kan forvente. For vi må ta hensyn til bedriftene som konkurrerer mot utlandet. Norske varer kan ikke koste for mye.

Fag-foreninger forhandler siden for sine medlemmer. I bedrifter forhandler arbeidere med ledelse.

Vi får som regel alltid mer i lønn. Årsaken er at varer og tjenester blir dyrere. Du trenger mer i lønn for å leve like bra. Men blir varer og tjenester mye dyrere, kan du få dårligere råd likevel.

DNB tror vi får litt mer i lønn enn pris-veksten for varer og tjenester i år. Dermed kan vi få litt bedre råd. Uten at vi tar hensyn til renta. Den avgjør hvor mye du må betale i huslån. Renta kan bli liggende høyt, ifølge DNB. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Men årets oppgjør om lønn blir det beste på 15 år, tror banken. Likevel tror de at du og jeg vil kjøpe mindre varer og tjenester.

Vi har dårligere råd enn før. Og har mindre oppsparte penger. Også høyere renter gir oss dårligere råd, sier banken.

Fortsatt har mange jobb i Norge. Men flere kan bli arbeidsledige framover. Mange bedrifter lever farlig, sier foreningen Norsk Industri.

De kan måtte be folk slutte i jobben. Bedrifter strever med dyre råvarer og strøm.

---

Fakta: Lønn

  • Jobben vår gir oss inntekt til livets opphold.
  • Organisasjoner forhandler om økt lønn hvert år.
  • Vi får nesten fem prosent mer i lønn i år, tror bank.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå