Norge

Du kan spise sunt og billig

Mat blir tusenvis av kroner dyrere. Kommer vi til å ta mer usunne valg?

1. februar blir mat dyrere. Mat kan koste en liten familie 14.000 kroner ekstra årlig.

– Det kan bidra til større sosiale helse-forskjeller, sier Tine Sundfør til nyhetsbyrået NTB. Hun har doktorgrad i ernæring.

Du kan bli syk av å leve usunt. Slike sykdommer er mer vanlig blant dem med lite penger, sier hun.

– Vi vet at pris er veldig avgjørende når folk velger matvarer.

Sunne matvarer som laks og torsk er mye dyrere.

– Du kan leve sunt. Og samtidig på budsjett, sier hun. Du kan lese tips nederst i saken.

Butikker endrer prisene på mat to ganger årlig. 1. februar og 1. juli. Vi er blitt advart. Mat blir mye dyrere nå. Samtidig er mye annet dyrere.

– Folk vil merke det, sier Alexander Schjøll. Han jobber ved instituttet Sifo.

Sifo lager budsjett. Det viser hva nordmenn må bruke penger på. I gjennom-snitt. De regner med at en familie på fire bruker 12.000 kroner på mat i måneden.

Tenk deg at mat blir ti prosent dyrere. Da må familien betale 1.200 kroner mer i måneden. Det er over 14.000 kroner i året.

Men hvordan spise sunt og billig?

– Spis havregrøt. Lag gode supper. Det finnes mye sunn mat som også er billig, sier Tine Sundfør.

Hun trekker fram to klassikere:

– Fiskeboller og fiskekaker. Det er prosessert mat. Men det er også sunt. I hvert fall hvis du velger variantene med mye fisk i.

Selv elsker Sundfør havregrøt.

– Det er superenkelt. Og samtidig ekstremt billig, sier hun.

Et annet tips er å spise grønnsaker som er i sesong.

– Nylig la jeg merke til at ananasen var veldig billig. Den var ekstra god.

Grønt i sesong er billigere, ifølge eksperten.

Videre er det lurt å holde orden i kjøleskapet. Da vet du hvilke rester du har.

Sundfør foreslår en fast middag med rester i uka.

– Det er utrolig hva du kan bruke om igjen.

Noen ting kan du kutte. Både for å bli sunnere og rikere. Som dyr alkohol og varer med sukker i.

Folk kan også kutte ut dyre fileter med kjøtt. Disse kan du erstatte med belgfrukter.

Her er enda flere tips:

* Bak brød selv – helst grovt.

* Plukk blåbær og sopp i naturen når det er sesong. Og andre bær og frukter du kan få tak i.

* Styr unna «3 for 2»-tilbud. Det blir dyrt hvis du uansett bare skal ha én.

* Dropp ferdige retter fra butikken. Disse er ofte dyre og usunne.

* Lag matpakke.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå