Norge

Det er eggkrise i flere land

Egg har blitt ekstremt mye dyrere mange steder. Men egg til frokosten i påsken står ikke i fare, mener bransjen.

Egg har blitt ekstremt mye dyrere i flere vestlige land. Fugle-influensa får skylda. Og at det er dyrere å produsere egg. Det samme kommer ikke til å skje i Norge, mener bransjen.

Det kostet 1,79 dollar for tolv store egg i USA. Det er litt over 18 norske kroner. Det viser tall fra desember 2021. Et år senere koster det i gjennomsnitt over 43 norske kroner. Det viser statistikk fra banken St. Louis Fed.

Prisene er ofte høyere lokalt. Og det er store svingninger i prisen.

Matprisene har steget med nesten 12 prosent i USA. Mange amerikanere har vært nødt til å bruke mindre penger på mat. Men prisene på egg har blitt et spesielt stort tema. Det snakkes om landet over.

Hyllene med egg i butikkene er ofte tomme. Det er begrensninger på hvor mange kartonger hver kunde får kjøpe. Flere prøver å smugle egg over grensa fra Mexico enn tidligere. Det melder vaktene på grensa, skriver nettstedet Yahoo.

Situasjonen minner om smørkrisen i Norge i 2011. Da ble smøret revet bort fra hyllene i butikken. Nordmenn kjøpte med smør på vei hjem fra utlandet.

Fugleinfluensa har fått mye av skylda for eggkrisen. Rundt 58 millioner fugler har blitt avlivet. Det har gjort at tilgangen på egg har gått ned, skriver avisa Wall Street Journal.

Fugleinfluensaen har spredd seg til store deler av verden. Eggprisene har også økt med 85 prosent i Storbritannia. I New Zealand er det også mangel på egg.

Margrethe Brantsæter er daglig leder ved Norsk Fjørfelag. Hun sier det ikke er sannsynlig at fugleinfluensa ødelegger i Norge. Verken for frokosten i påska, eller pavlova på 17. mai.

– Norge har strenge regler for hvor mange fugler hver bonde kan ha. De har godt smittevern på gårdene, sier Brantsæter.

Men det finnes flere grunner til at det er eggkrise i USA. Det koster mer å produsere egg. Det er dyrt for drivstoff, fôr og emballasje. Likevel ønsker mange ønsker at konkurranse-tilsynet skal se på saken.

Noen tror de øker prisene for å tjene mer penger. Cal-Maine Foods får særlig mye kritikk. Det er den største amerikanske produsenten av egg. De hadde 1,1 millioner dollar i overskudd i siste kvartal i 2021. I samme periode i fjor hadde de et overskudd på 198,6 millioner.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå