Norge

Hva slags innsamlinger kan du stole på?

Mange samler inn penger når det har vært tragedier. Men vet du hvilke innsamlinger du burde gi penger til?

Det har vært jordskjelv i Tyrkia og Syria. Folk har begynt å samle inn penger for å hjelpe til. Og mange gjør det gjennom nettsiden Spleis. Det er en digital tjeneste laget av Sparebank1.

Spleis har samlet flere av innsamlingene på en egen side. Den heter «Støtt jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria». Der kan folk starte egne spleiser. Tirsdag ettermiddag er det opprettet 36 spleiser.

Mange ønsker å bidra til innsamlinger. Men kan du stole på alle innsamlinger?

– Vi er overveldet av engasjementet folk viser for å hjelpe, sier Benedicte Bøhme til Klar Tale. Hun er leder for markedsføring hos Spleis.

Bøhme forklarer at de undersøker alle spleisene til ofrene for jordskjelvet. Hun sier også at de stiller krav til spleisene.

– Det må stå tydelig i spleisen hvem de skal hjelpe. Og hva pengene skal brukes til.

Mottakeren av spleisen bør være en person med navn eller organisasjon. Men tjenesten er basert på tillit, sier Bøhme.

– Det er lett for folk å gi sin mening om innsamlingen. De kan også varsle oss i Spleis dersom det er noe som er feil, sier hun.

Spleis har også mulighet til å stoppe spleisen. Da kan de gi folk pengene tilbake.

Stiftelsen Innsamlings-kontrollen i Norge jobber med å sjekke at organisasjoner gjør det de sier at de skal gjøre. Trond Løkke er ansvarlig for marked og kommunikasjon hos dem. Han mener det er flere ting du som giver kan se etter.

For det første kan du søke opp navnet på organisasjonen i Brønnøysund-registeret. Der bør den være registrert som enten FLI eller Stiftelse. FLI er Forening/Lag/Innretning.

– Har organisasjonen drevet i lengre tid? Publiserer organisasjonen regnskap og andre rapporter?

Løkke mener det tryggeste er å sjekke Innsamlings-kontrollen. Organisasjonene på deres liste har strenge krav for å bli godkjent, sier han. De rapporterer årlig til Innsamlings-kontrollen.

– Men det er mulig å være en seriøs organisasjon selv om de er utenfor vår liste. Men da må du ta større ansvar for å sjekke selv som giver, sier Løkke.

Er det trygt å gi til privatpersoner som samler inn penger? Løkke mener det er en større sjanse for at pengene blir brukt på noe annet enn det du ønsket.

– Da kommer det an på om du stoler på den personen eller ei. Det er lurt å sjekke hvem pengene skal bli utbetalt til. Ikke hvem som har laget spleisen.

Siste utgave

På forsiden nå