Norge

Forsker vi nok på kvinnehelse?

En av ti kvinner kan ha sykdommen endometriose. Men hvem som har det er vanskelig å finne ut av.

Endometriose er en sykdom kvinner kan få. Den kan føre til at kvinner får ekstreme smerter mens de har menstruasjon.

Menstruasjon eller mensen er noe vi lærer om på skolen. Og vi lærer også at jenter kan få vondt under mensen. Men vi vet lite om hvor vondt, er for vondt. Det er en av årsakene til at det kan være vanskelig å vite om du har endometriose eller ikke.

En annen årsak er lite forskning på kvinnehelse.

Elisabeth Raasholm Larby mener det går for tregt med forskningen. Hun er styreleder for Endometriose-foreningen.

– Ting beveger seg ikke akkurat med lysets hastighet. Men det virker generelt sett som at det er mer interesse for å forske på kvinnehelse nå. Sammenlignet med interessen for to år siden, sier Larby til Klar Tale.

Ole Johan Borge sier det blir mer og mer fokus på kvinnehelse. Han er direktør for helseforskning for Norges forskningsråd.

– 100 millioner kroner blir gitt til kvinnehelse hvert år. Dette er penger som gis til prosjekter som handler om sykdommer som kvinner kan få. Vi har gitt penger til 79 prosjekter de siste fire årene, sier han til Klar Tale.

Disse pengene kommer som støtte fra departementet for helse.

– Det er det eneste tema vi får dedikerte penger til, sier han.

– Den har økt litt og litt for hvert år. Og støtten har vi hatt siden 2014, sier Borge.

Forskningsrådet står for rundt 15 prosent av all Norges forskning. Det betyr at det er mange andre som også har muligheten til å forske, ifølge Borge.

Når det gjelder endometriose er det fortsatt lite forskning.

– Vi har ingen prosjekter som forsker på endometriose. Det kan selvfølgelig være andre universitet, foreninger eller stiftelser som forsker på det.

– Det er nok et bilde på at det kanskje er for lite forskning på dette området, sier han.

Men han sier at forskning på kvinnehelse generelt er blitt mye bedre. Han nevner både forskning på bryst-, eggstokk- og livmorhalskreft. Samtidig forskes det en del på fertilitet, ifølge Borge. Det er det som gjør at kvinner kan få barn.

Larby sier det fortsatt er store utfordringer med kvinnehelse.

– Det er utfordrende å si hva vi kan gjøre for å finne ut om du har endometriose tidligere. Rett og slett som følge av at det påvirker pasienter veldig ulikt, sier hun.

Larby trekker fram undervisning og kunnskap som en viktig del for å finne ut om du har det eller ikke. Og sier at barn og unge bør lære om dette på skolen.

– Da vet yngre pasienter når de bør be om helsehjelp og ikke.

Rundt 500.000 pasienter har endometriose eller adenomyose, ifølge Larby. Sistnevnte kan også gi smerter ved menstruasjon.

– Hvis du har så vondt at reseptfrie smertestillende ikke hjelper. Eller at du må ta veldig mange for å lindre smerten. Det kan være et tegn på at du har store smerter. Og at det er på tide med en tur til legen, sier Larby.

– Du skal ikke ha så vondt at hverdagen din påvirkes negativt av mensen.

---

Kort om saken

  • Mange kvinner har endometriose eller adenomyose uten å vite det.
  • Sykdommene fører til store smerter under menstruasjon.
  • Har du så vondt at hverdagen din påvirkes negativt av mensen, bør du sjekke det ut, ifølge Elisabeth Raasholm Larby.

---

Siste utgave

På forsiden nå