Norge

Jentene forteller om seksuell trakassering

Enda en ung kvinne har fortalt om sine erfaringer i Forsvaret.

Silje Falmår har fortalt historien sin til kanalen NRK. Falmår opplevde trakassering i en avdeling på Bardufoss.

– Det er ikke trygt for unge kvinner å gå inn i førstegangs-tjenesten. Det er noen som har gode erfaringer. Men jeg følte meg ikke trygg. Det er jeg ikke alene om, sier Falmår til NRK.

Falmår forteller om mobbing og trakassering. Hun opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep.

– Det startet i det små. Jeg fikk ufine kommentarer fra medsoldater, sier hun.

Det gikk så langt at hun ble voldtatt av en medsoldat. Hun sa fra til sine sjefer i Hæren en rekke ganger. Hun mener Forsvaret ikke tok tak i det som skjedde.

Eirik Kristoffersen er forsvarssjef. Han vil ikke svare på spørsmål om denne saken. Heller ikke Lars Levik. Levik er hærsjef. Men Levik mener det burde være trygt i førstegangs-tjeneste.

– Dette gir oss en mulighet til å bli bedre, sier Lervik.

Falmår forteller at det var en ukultur i bataljonen. De andre hadde dårlige holdninger, forteller hun. Nina-Sofie Berg avviser dette. Berg var sjef for bataljonen på Bardufoss.

– Det var noen hendelser knyttet til mobbing og seksuell trakassering. Mye av det var relatert til verbal ordbruk, sier Berg.

Forsvarssjefen og hærsjefen stilte opp på Dagsrevyen søndag. Der takket Kristoffersen de som har varslet.

– De viser alvoret i det de har opplevd. Samtidig er et mange som er fornøyd med førstegangs-tjenesten, sier Kristoffersen.

Bjørn Arild Gram er forsvarsminister. Han ønsker å møte ledelsen i Forsvaret og de tillitsvalgte. Gram er opprørt over historiene som har kommet fram.

– Jeg vil forsikre meg om at vi fokuserer på arbeidet som må gjøres, sier Gram.

Flere andre har varslet om saker. To kvinner fortalte sine historier i media i fjor. De fortalte om blant annet sexpress og filming i dusjen. Begge hadde sagt ifra. Men de opplevde at varslene ikke ble tatt seriøst av Forsvaret.

I 2022 kom det fram at det var mange varslingssaker mot befal i Forsvaret. Mange av dem var mot de offiseren med mest makt.


Siste utgave

På forsiden nå