Norge

Skal vi endre eller fjerne gamle tekster fra bøker?

Kunstnere er redde for at deres kunst og bøker enten blir fjernet eller må endres. Noen skriver nå avtaler for å hindre at det skjer.

– Jeg tenker at et verk må forstås fra sin tid og kontekst. Det sier Heidi Marie Kriznik til nyhetsbyrået NTB. Hun er styreleder for Den norske forfatterforening.

Hun er redd for at litteraturen ikke blir fri.

– Det er alvorlig, sier hun.

Med det så mener hun at forfattere må følge strenge regler for hva de kan skrive og ikke.

Årsaken til at folk nå snakker om dette skyldes blant annet forlaget Puffin. De endrer på noen av bøkene til Roald Dahl. Målet er å gjøre bøkene mindre krenkende. Blant annet endres ord som «tjukk» til «enorm». Også andre ord blir endret. Og karakterer gjøres om til å være kjønnsnøytrale.

Det var først de engelske bøkene som ble endret. Kort tid etter sa også norske Gyldendal at de skulle gjøre det samme. Men de endret mening og sa det var uaktuelt.

– Av respekt for forfatter bør vi være varsom med slike endringer, sier Kriznik.

Kriznik snakker om opphavsretten. Den skal passe på et verk fram til det er gått 70 år etter at opphaveren er død.

Blant de som var sjokkerte over Roald Dahl-endringene, var forfatter Ingvar Ambjørnsen. Han ringte til forlaget sitt Cappelen Damm med engang. Han ønsket å forsikre seg om at hans bøker ikke blir endret når han er borte, ifølge VG.

– Dette bekymrer meg veldig. For dette er starten på noe vi forfattere må være obs på, sa Ambjørnsen til VG.

Denne uka ble det også kjent at noe fra Donald Duck-serien måtte endres. Tegneserien til Don Rosa om Skrue McDuck måtte stanses for å bli laget på nytt.

Årsaken skal være en av karakterene. «Bombie The Zombie», en mørkhudet zombie som Skrue McDuck møter på i Afrika. Dette vil også gjelde de norske bøkene, sier Egmont.

Arild Midthun er Norges offisielle Donald-tegner. Han sier til NTB at det er trist. Han er likevel ikke overrasket.

– Dette har vi i vår lille andedam visst en stund at kunne skje, sa han.

Nasjonalmuseet har også blitt en del av debatten. De fjernet et bilde av kunstneren Christian Krohg. Bildet ble plassert i kjelleren.

Museet sier at de ikke driver med kansellering. Og sier også at de skal henge opp maleriet igjen de neste fire ukene, som følge av debatten.

Geir Egil Bergjord sier at vi ikke kan endre andres kunst. Verken av døde eller de som elver. Bergjord er styreleder for Norske Billedkunstnere.

– Kunst er en form for historieskriving. Og kunstverk vil alltid leses med andre øyne i ettertid, sier han til NTB.

---

Kort om saken

  • Endring og fjerning av kunst og bøker har vært et hett tema den siste uka.
  • Kunstnere og forfattere er redde for at deres kunst skal endres.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå