Norge

Nordmenn handlet for 10,4 milliarder kroner i Sverige i fjor

Mange fra Norge reiste til Sverige for å handle mat og andre varer da grensa åpnet igjen i februar 2022. Men vi handlet mindre i Sverige enn i årene før pandemien.

Hver tredje måned lager Statistisk sentralbyrå (SSB) en oversikt over hvor mye nordmenn handler på svensk side av grensa. I 2022 brukte vi til sammen 10,4 milliarder kroner i Sverige mens vi var på tur uten overnatting i landet. Dette blir ofte kalt harry-handel eller svenske-handel.

I 2020 og 2021 var det strenge regler for reiser inn og ut av Norge. Årsaken var at myndighetene ville ha kontroll på smitte med korona. I praksis var grensa stengt i lengre tid. Etter at den åpnet helt i 2022, brukte vi fire ganger mer enn i 2020 og fem ganger mer enn i 2021.

– Svenske-handelen startet raskt opp igjen da alle reglene for reiser ble fjernet 12. februar i fjor. Men nordmenn handlet mindre enn det som var vanlig før pandemien. Vi brukte 35 prosent mindre penger på slik handel enn i 2019, sier Kristin Aasestad. Hun er seniorrådgiver i SSB.

Men vi brukte mer penger per tur enn i 2019. For vi hadde 41 færre turer til Sverige for å handle i 2022. I 2019 brukte vi i gjennomsnitt 1.690 kroner på mat og andre varer i Sverige per tur. I 2022 brukte vi 1.835 kroner.

– En mulig forklaring på dette er at mat og andre varer koster ganske mye mer enn før Sverige. Det trenger ikke være slik at vi har flere varer i handlekurven, sier Aasestad.

Men mat og andre varer koster også mer i Norge. Derfor er det flere som har reist til Sverige for å handle i 2023.

– Flesteparten av kundene våre er nordmenn, sa Florentina Kurti til Klar Tale tidligere i februar. Hun er butikksjef på Hypermat i Sverige.

Kurti sa da at det kom flere nordmenn fra 1. februar. Da varslet matbutikkene i Norge at maten ble dyrere.

Flere kunder på butikken fortalte til Klar Tale at pris var en viktig årsak til at de reiste til Sverige for å handle.

Siste utgave

På forsiden nå