Norge

Demonstrerer for samenes rettigheter

En svensk klima-aktivist og norsk popstjerne er blant de som har møtt opp mandag.

Mange demonstranter prøver å blokke inngangen til et departement. De står foran Olje- og energi-departementet.

Aksjonistene er fra organisasjonen Norske Samers Riksforbund. Folk fra organisasjonen Natur og Ungdom er også der. I tillegg har Greta Thunberg kommet fra Sverige. Thunberg er en verdenskjent klima-forkjemper.

Aksjonistene reagerer på vindturbinene på Fosen. Samiske familier som eier rein saksøkte Storheia vindkraft og staten. De saksøkte fordi de bygget på området der de har dyrene sine. Samene har lange tradisjoner med reindrift i området. De vant saken i 2021.

Nå skal kanskje ikke vindkraftverket rives. Det har olje- og energi-ministeren sagt. Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget går imot menneske-rettighetene. Det krenker samenes rett til å drive med reindrift. Det er en utøvelse av kultur.

Torsdag er det 500 dager siden Høyesterett kom med dommen sin.

Gruppa har demonstrert siden torsdag. Men mandag er det en større demonstrasjon. Målet er å blokkere inngangene til hele bygget. Slagordet deres er «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå».

Natt til mandag ble 13 av demonstrantene fjernet av politiet. De ble fjernet med makt. Demonstrantene nektet å fjerne seg fra innsiden av departementet.

Artisten Ella Marie Hætta Isaksen er også blant demonstrantene. Hun ble tatt med til glattcella.

– Det var et sjokk for oss alle. Men vi skal bruke stemmen vi har til å rope høyt om menneskerettighets-bruddet, sier Isaksen i en pressemelding.

Thunberg skulle egentlig møte demonstrantene søndag kveld. Hun ble nektet inngang. Hun var på plass mandag morgen.







Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå