Norge

Svalbard-protest mot Støre - utlendinger får ikke stemme

De fleste utlendingene på Svalbard mistet stemmeretten sin i fjor. Statsminister Jonas Gahr Støre ble møtt med plakater og protest på besøk.

Norge — Dansk, svensk, amerikaner eller thailender. Folk fra mange land bor på Svalbard. Men utlendinger på Svalbard mistet, stemmeretten sin i 2021. Unntaket er de som har bodd på fastlandet i Norge i minst tre år. Mange på Svalbard ble sinte. Det viste de onsdag kveld. De møtte statsminister Jonas Gahr Støre da han kom til øygruppa.

Sally Hovelsø har bodd på Svalbard i 12 år. Hun er fra Danmark. Men hun får ikke stemme på Svalbard ved lokalvalget.

– Det er helt fuckings på trynet! Nå har vi nettopp vært gjennom et VM. Der har det vært masse snakk om migrant-arbeidere og at de mangler rettigheter. Men utenlandske arbeidere på Svalbard har ikke flere rettigheter enn de har i Qatar, sier Hovelsø til nyhetsbyrået NTB.

I fjor mistet hun stemmeretten. Da kom regjeringen med nye regler for å stemme. Utenlandske statsborgere må ha bodd tre år på fastlandet i Norge. Først da får de stemmerett. Da kan de også stille til valg i lokalstyret i Longyearbyen.

Det holder ikke lenger å ha bodd tre år på Svalbard. Slik var reglene før.

– Mange av oss har bodd her i veldig mange år. Stemmeretten er den mest grunnleggende rettigheten folk har i et samfunn. Den er tatt fra oss, sier Hovelsø.

Flere hadde møtt opp for å vise misnøye med det nye valgsystemet. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Onsdag kveld demonstrerte hun sammen med flere andre på Svalbard. De sto utenfor Funken Lodge i Longyearbyen.

Statsminister Jonas Gahr Støre bor på lodgen. Han er på besøk på Svalbard. Han gikk forbi demonstrantene på vei inn til et møte med lokallaget i Arbeiderpartiet (Ap). De tok også opp saken med ham.

Støre sier at han forstår at de som har hatt stemmerett, og som mister den, reagerer.

– Samtidig har Norge et ansvar for å sikre stabilitet her. Ikke uforutsigbare svingninger på grunn av befolkning som flytter inn og ut, sier Støre til nyhetsbyrået NTB.

Han er opptatt av at de som har mistet stemmeretten, blir lyttet til i de lokale prosessene. Det håper han lokalstyret kan finne gode ordninger for.

– Og dette var ikke noen enkel avgjørelse. Vi hørte på argumentene mot. Men vi har ansvar for sikkerhet og stabilitet i en tid hvor det er særlig nødvendig, sa Støre.

Hovelsø er ikke fornøyd.

– Det er ingen som bryr seg. Jeg håper at hver eneste nordmann som leser om dette, skjemmes. Det er en skam, sier Hovelsø.

Den generelle regelen i Norge sier at utenlandske statsborgere kan stemme i lokalvalg så lenge de har bodd tre år i landet. For nordiske statsborgere holder det å ha vært bosatt i Norge senest 30. juni i valgåret.

– Jeg er dansk. Vi har det nordiske samarbeidet. Man tror nordiske borgere er likestilt så lenge man bor i de nordiske landene. Sånn er det også. Men ikke på Svalbard, sier Hovelsø.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå