Norge

Hva betyr det å være «woke»?

Ordet «woke» blir ofte brukt i debatter. Noen ganger som noe positivt, men også som noe negativt.

Woke. Anti-woke. Cancel culture. Alle disse ordene har vi tatt fra det engelske språket. Folk bruker ordene i debatten i Norge. Men hva betyr de egentlig?

Ordet «woke» kommer fra engelsk. Det betyr våken. Ordet har blitt gjort populært av flere svarte artister og forfattere. De brukte uttrykket «Stay woke». Det betyr at folk skal være årvåkne. For rasisme, diskriminering og urettferdighet. Det skriver nettstedet Wikipedia.

Uttrykket har blitt brukt mye i debatter de siste årene. Det blir også brukt i politikken.

En politiker i USA har villet stoppe det han kaller woke-kultur. Ron DeSantis har lyst til å bli president i USA. Han ønsker å stoppe det han kaller woke aktivisme, skriver han på nettsiden sin. Han ønsker ikke at barn skal lære om rasisme i skolen.

Men uttrykket blir også mye diskutert i Norge. Avisa VG har snakket med unge mennesker som er anti-woke. De mener at alle må være politisk korrekte. Og at de som er woke ønsker å sensurere andre meninger. Derfor vil de være anti-woke.

De mener at mange er redd for å si hva de egentlig mener. Fordi de er redd for å bli kansellert. Det kalles ofte «cancel culture». Det kan kalles kansellerings-kultur på norsk. Det skjer ofte med kjente folk som har gjort noe folk ikke liker.

Da kan de oppleve å ikke få være med på ting lenger. De kan miste jobber og følgere på sosiale medier. De kan bli utestengt.

Mange som kritiserer dette, sier det kan være farlig for ytringsfriheten. Det skriver læringsarenaen NDLA. Mange ungdommer i Norge er også redd for kansellering. Derfor lar mange være å skrive om enkelte saker, skriver NDLA.

Siste utgave

På forsiden nå