Norge

Påske i byen? Dette kan Norges byer by på

Iskaldt bad, majestetisk kirke og fjelltur. Klar Tale har spurt fem av Norges byer hva de kan tilby.

Glem appelsin ved hytteveggen. Du kan like gjerne bruke påska i byen. Men hva kan du gjøre? Klar Tale har spurt folk som jobber med turisme.

Oslo

La oss begynne med Norges største by, Oslo. Hjemmet til både Slottet, Stortinget og Operaen.

1. Har du hørt om MS Brisen? En elektrisk hurtigbåt som tøffer rundt på Oslofjorden. Tipset kommer fra Oslo-entusiast Mathilde Rübberdt i Visit Oslo. Fredager kjører den mellom Aker Brygge og Sukkerbiten på ettermiddag. Tanken er å gi folk en sosial avslutning på arbeidsuka.

2. Oslo kan også lokke med badstuer. Gjerne før eller etter et iskaldt bad i fjorden. Byen har flere slike fjordbadstuer.

3. Munchmuseet har lang tradisjon i Norge. I 2021 åpnet nye Munch i Bjørvika. Rübberdt har et tips til dem med barn:

– Besøk Kaoskammeret på Munch.

Oslo har også aktiviteter som er helt gratis. Ta turen til Oslomarka. Eller nyt synet av Margaretakirken i Maridalen.

Bergen

Noen titalls mil unna Oslo finner vi Bergen. Også kjent som Vestlandets hovedstad. Lukta av fersk fisk dekker området nær den berømte Bryggen. Men byen er kjent for mye mer enn fisk og gamle trehus.

1. Linn Kjos Falkenberg i Visit Bergen kan anbefale Fløyen og Ulriken. Visste du at sju fjell omringer byen? Ulriken og Fløyen er to av dem.

– Du kan gå opp eller ta en av banene, sier hun. På toppene ser du hele byen.

Bildet viser Erna Solberg på Fløyen.

2. De kan også anbefale museer i byen. Her er det bare å velge og vrake, alt etter hva du liker.

3. Trenden med badstuer har også nådd Bergen for fullt. Eller sauna, som de kaller det. En varm oppfinnelse vår nordiske nabo Finland har gitt oss.

Stavanger

Sør for Bergen ligger Stavanger. Sammen med Sandnes er de Norges tredje største by. Og der kan Henrik Susort fra Visit Region Stavanger anbefale flere ting.

1. Én av dem er en båtreise – helt elektrisk. Rødne Fjord Cruise viser fram en av Norges vakreste fjorder, sier han.

2. Stavanger har gatekunst. Nuart festivalen har etterlatt seg kunstverk rundt omkring. Du kan vandre i byen gratis og lete etter flest mulig av dem.

Bildet viser en gate i Stavanger.

3. Stavanger er selveste oljebyen. Er du interessert i det svarte gullet, så kan du ta en tur på Norsk Oljemusem. Susort lover masse aktiviteter for store og små.

Trondheim

Midt i Norge ligger vår fjerde største by. Trondheim byr selvsagt Nidarosdomen, og mer til.

Bildet viser innsiden av Nidarosdomen.

1. Visit Trondheim anbefaler påske-aktiviteter hos museene i Trøndelag. Folk kan blant annet produsere musikk hos Rockheim.

2. – Du kan også ta beina fatt, sier Kari Aarnes hos Visit Trondheim. Da anbefaler hun å traske rundt i byen for å se på gatekunst. Det er helt gratis.

3. Hun kan også tipse om at Kunsthall Trondheim og Kjøpmannsgata Ung Kunst har gratis inngang for alle.

Tromsø

I Nord-Norge er Tromsø størst. Byen er kjent som «Nordens Paris». Et navn med lang historie, ifølge Universitetet i Tromsø. Tromsø har vært en internasjonal handelsby.

1. Og Visit Tromsø kan anbefale Fjellheisen. Den ble bygget i 1961. Den strekker seg fra Solliveien i Tromsdalen opp til fjellhyllen Storsteinen.

Bildet viser folk ved Fjellheisen i Tromsø.

2. Også Ishavskatedralen er verdt et besøk, mener de. Med sin trekantede form er den lett å kjenne igjen. Jan Inge Hovig er arkitekten vi kan takke for det.

3. Det finnes flere ting folk kan gjøre gratis. Studenter kan besøke museer og gallerier uten å betale. I tillegg kan Tromsø by på botanisk hage. Eller friste folk som liker å stå på ski.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå