Norge

Derfor har kokain blitt mer vanlig

TV og film har gitt kokain status. Hvor farlig er dette rusmiddelet?

Adam i TV-serien «Exit» tar kokain til det blør ut nesen. Mia i filmen «Pulp Fiction» tar en farlig overdose. Mens Kendall i TV-serien «Succsession» er helt hekta på det hvite pulveret.

Hva er det med rusmiddelet kokain?

I Europa bruker folk mer av det. Politiet i Norge fant nylig over 800 kilo kokain i kasser med bananer. Aldri før har de funnet så mye i Norge. I Arendal er foreldre bekymret. Kokain gir tenåringer problemer med hjertet.

– Ja, kokain har nok blitt mer vanlig, sier Sturla K. Naas Johansen til Klar Tale. Han er seksjons-leder i tjenesten Rusinfo.

Årsakene er flere. Økt kokain-bruk er en generell trend i hele Europa, sier han.

Rusmiddelet er blitt enklere å få tak i. Dessuten har det blitt noe billigere å kjøpe. Det er altså mer tilgjengelig, ifølge Johansen.

Kokain har en spesiell status. Det har et image som det rusmiddelet de rike og vellykkede tyr til. Det blir gjerne fremstilt slik, spesielt på TV og film. Der går de gjerne en rask tur innom toalettet og sniffer en stripe med hvitt pulver.

– Kokain på TV og film har vært med på å gi rusmiddelet denne statusen, sier han.

Kokain er et sentral-stimulerende stoff. Det kommer fra bladene på planten kokabusk. Stoffet gjør en person veldig oppkvikket og gir følelse av høy selvtillit. Men rusen varer kun en kort stund. Mellom 30 og 45 minutter, ifølge Johansen.

Folk bruker det ofte på byen sammen med alkohol. Kokainet dekker over noe av rusen fra alkohol. Slik at folk han drikke mer.

– Men folk kunne jo oppnådd det samme med å drikke litt mindre, sier Johansen.

Det skjer noe når folk drikker og tar kokain samtidig. Da dannes det et nytt stoff, kokaetylen, sier han.

Det bidrar trolig til å forlenge rus-opplevelsen. Men stoffet kan skade deg. Blant annet kan den skade hjertet, lever og hjerne, ifølge Johansen.

Også Folkehelse-instituttet har undersøkt. Folk bruker kokain for å unngå å tape kontroll i fylla. De kan være beruset og samtidig skjerpet.

Kokain er ulovlig. Du kan lett bli veldig avhengig av det, ifølge nettstedet NHI.no. Kokain kan gjøre folk aggressive, engstelige og paranoide. Brukeren kan se ting som ikke er der (hallusinasjoner), skriver Rusinfo.

Å bruke kokain over tid er skadelig for hjertet og blodårene fra hjertet. Stoffet kan etse vekk neseveggen, eller deler av den. Bruk av kokain kan også påvirke sexlivet.Siste utgave

På forsiden nå