Norge

Dette skjer hvis det blir storstreik mandag

Nesten 23.000 personer kan bli tatt ut i streik mandag. Det kan føre til stans i ferjetrafikken. Og ølkraner kan bli stengt.

Organisasjoner skal prøve å bli enige om lønn. De møtes fredag. Noen snakker for personer i arbeid. Andre for arbeidsgivere.

LO jobber for arbeidere i 25 forskjellige fagforbund. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) snakker for bedrifter og deres ledere. Men de har ikke blitt enige enda.

Derfor treffes de for å diskutere videre. Det skjer hos Riksmekleren fredag 14. april. De har fått frist til å bli enige før midnatt 16. april.

LO vil ta nesten 23.000 medlemmer ut i streik. De skjer hvis de ikke blir enige. Yrkes-organisasjonenes Sentralforbund (YS) har varslet om 1.500. Både LO og YS vil at arbeiderne skal få høyere lønn.

De som kan streike, jobber hos bryggerier. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Som Ringnes, Hansa og Mack. Da kan det bli stopp i øl-produksjonen. Hos Coca-Cola skal omtrent 120 måtte streike.

Det kan også bli streik hos mat-produsenten Orkla. Det gjelder også de store togene i leverandør-industrien. Der har Fellesforbundet mange medlemmer. Dette er blant annet bedrifter som Aker Solutions, Aibel, Kaefer og STA.

Streiken kan også føre til stopp for ferjer.

Arbeidere opplever at de får for lite i lønn, ifølge LO. Varer og tjenester er blitt dyrere. Det gir folk dårligere råd.

Denne utviklingen må snus, mener Peggy Hessen Følsvik. Hun er leder i LO. Følsvik mener arbeiderne skal ha sin del av det bedriftene har tjent.

Følsvik sier de har som mål å bli enige i meklingen. Men de er godt forberedt på streik.

– Vi har alltid som mål å bli enige, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå