Norge

Barn og unge ser svært mye reklame

Influensere legger ut mye reklame. Dette ser mange barn og unge. Ett av tre innlegg viser tobakk, alkohol, kropp eller vold.

Barn og unge ser mye reklame. De følger influensere i sosiale medier. Og disse influenserne tjener penger på å vise fram produkter. Enten sine egne eller andres.

– Mye av dette er innhold som kan bidra både til kroppspress og avhengighet.

Det sier Mari Velsand. Hun er direktør i Medietilsynet.

Barn og unge er sårbare, sier hun. Mange er usikre på seg selv. De lar seg lettere påvirke. Særlig av influensere de sammenligner seg med.

Selskapet Retriever har undersøkt for Medietilsynet. Den viser at det er reklame i 45 prosent av innleggene. Dette gjelder de mest populære influenserne.

Det er enormt mye reklame, sier Velsand.

Det er første gang tilsynet har sett på hva slags innhold influenserne faktisk legger ut. Tidligere har unge selv rapportert hva de ser.

Retriever har sett på 12 utenlandske og 10 norske influensere. Dette er influenserne flest barn og unge fulgte i fjor. De har 704 millioner følgere til sammen. På Youtube og Tiktok.

Funnene viser at gutter fra 9 til 18 år følger mannlige influensere. Jenter i samme alder følger både mannlige og kvinnelige influensere. De fleste mannlige influenserne er utenlandske. Blant kvinnene er det flest norske.

Spill er mest populært hos gutter. Hverdags-vlogging er mest populært hos jenter.

Spill er den andre største reklame-kategorien for gutter. Gutter mellom 9 og 12 år ser aller mest.

33 prosent av innleggene viser en form for vold, alkohol, tobakk, kropp eller seksuelt innhold.

Gutter mellom 9 og 12 ser mest animert vold. Det er i videoer fra dataspill. Det kan være tegneserie-figurer som skyter eller banker opp andre. Andre figurer ligner mer på mennesker.

Jenter mellom 13 og 18 år ser mer videoer med alkohol, seksuelt eller lettkledd innhold. I noen videoer snakker influensere om sex eller sexleketøy.

Det er mest reklame for influensernes egne merker. 15 av 22 reklamerer for egne produkter. Åtte av dem er norske. Dette ser både jenter og gutter.

I 17 prosent av innleggene er det skjult reklame. For eksempel når influenserne har på seg klær fra egne samlinger, uten å si fra om det. Det er mest skjult reklame i videoene til utenlandske influensere. De skal egentlig følge norske reklame-regler når innholdet er rettet mot nordmenn.

De unge har selv reagert, sier Velsand. Sju av ti synes de får for mye reklame. Det viser en undersøkelse fra 2022.

– Dette er noe både annonsører og influensere må ta på alvor, mener Velsand.

Det er viktig at reklame merkes, sier hun. Da blir det tydelig hva som er reklame.