Brystsmerter og tung pust. Vondt i lungene. Utmattet av små ting. Slik er hverdagen til Sanja Salih. Hun ble syk med korona i mars 2020. Salih fortalte historien sin til Klar Tale i fjor sommer.
Nå har det gått over tre år siden hun ble syk.
– Det er rart at det har gått tre år. Jeg sliter dessverre fortsatt, sier Salih til Klar Tale.
Rundt 17 millioner europeere hadde symptomer på «long covid» de to første årene av pandemien. Det skrev Verdens helse-organisasjon (WHO) i høst. Folk som har long covid, sliter med senfølger etter korona.
For Salih er det lungene som er verst. Jeg er avhengig av medisin, sier hun. Salih tåler ikke så mye kulde. Da begynner hun å hoste med én gang.
Salih venter på å ta røntgen av lungene. Jeg føler egentlig lungene har forverret seg, sier Salih.
Hun ble lagt i respirator og kunstig koma da hun ble syk med korona. Hun lå i koma i over to uker. Etter det var hun på sykehuset i over en måned.
Da var hun 25 år gammel. Hun blir 29 år dette året.
– Det er trist at det har gått tre år. Det er vanskelig å slite med en sykdom ingen andre ser.
Hun går en tur på butikken. Eller en liten tur ut. Ellers er hun hjemme hver dag.
– Jeg skulle ønske jeg klarte å jobbe. Men det går ikke slik det er nå.
Salih føler mye på hvordan samfunnet ser på henne. Hun føler nesten ikke at hun kan sminke seg. Da ser hun friskere ut. Men hun føler seg alt annet enn frisk.
– Det er ingen som kan se hvor mye jeg faktisk sliter. Noen ganger blir jeg selv redd for at jeg overdriver. Men jeg gjør jo ikke det.
Salih sier at hun vet at hun ikke burde bry seg om hva andre mener. Men at det er vanskelig å la være.
Hvordan er veien videre for henne? Nå skal hun først få sjekket lungene. Salih har også fått tilbud om rehabilitering for korona. Det er en opptrening etter sykdom.
– Jeg takket først ja en gang, fordi jeg vil så gjerne bli bedre. Men jeg orker rett og slett ikke, sier hun.
Salih er ikke alene om å streve etter korona. De færreste ble lagt i respirator. Noen ble veldig syke. Andre fikk bare en liten forkjølelse. Men mange sliter fortsatt etter virus-sykdommen.
Brita Scheid Bjørnstad er styreleder i Norsk Covidforening. Foreningen er helt ny. Den jobber for å hjelpe pasienter som sliter etter korona.
Selv har hun ikke hatt korona. Men datteren sliter med long covid, eller langvarig covid på norsk.
– Det var flere av oss som fant hverandre i en gruppe på Facebook. Vi skjønte at vi måtte organisere oss. Vi startet med tomme hender og ingen penger, sier Bjørnstad til Klar Tale.
Korona preger fortsatt sykefraværet. Det skrev etaten Nav i en pressemelding i mars. Over halvparten av sykefraværet var fra diagnosen slapphet/tretthet. Det økte med 24 prosent.
– Vi ser nå muligens effekten av langtids-virkningene av korona, sier Hans Christian Holte. Han er Nav-direktør.
Bjørnstad tror det fortsatt er flere syke enn vi vet om.
– Disse tallene for sykefravær får politikerne til å åpne øynene. Det er en stor gruppe mennesker som sliter, sier hun.
Det er en veldig sammensatt gruppe, forklarer Bjørnstad. Det er fordi folk har forskjellige symptomer, selv om alle har til felles at de har hatt korona.
Det kan være problemer med hjertet, autoimmune sykdommer eller leddplager. Bjørnstad sier at mange har fått POTS. Det er egentlig en sjelden sykdom. POTS er en tilstand, hvor ett av symptomene er høy puls.
Bjørnstad er opptatt av at folk skal få riktig diagnose. Hun vet at mange med long covid får diagnosen slapphet/tretthet.
– Vi jobber med å spre kunnskap. Vi må ha diagnose-koder, slik at fastlegene vet hva de skal gjøre.
Der er vi ikke enda, forklarer Bjørnstad. Folk får kanskje hjelp med visse helseplager. Men de får ikke en diagnose for long covid.