Tema

Slik dyrker du grønnsakene dine selv

Du trenger ikke ha gård for å dyrke tomat og agurk hjemme. Slik gjør du det.

Liker du å knaske solmodne tomater eller sprø gulrot? Spiser du salat til middag eller har det under skinken på brødskiven? Du trenger ikke gå i butikken for å kjøpe noen av de vanligste grønnsakene. Du kan dyrke de selv. Men da bør du begynne nå.

Redaktør i Klar Tale, Gøril Huse, har lang erfaring med å dyrke grønnsaker hjemme. Det har hun fått til både i leilighet og i hus med hage. Her deler hun av sine råd.

Dette bør du gjøre:

Finn din grønnsak:

Finn ut hvilke grønnsaker du tror du vil begynne med. Det er lurt å prøve seg med noen få sorter de første gangene.

Les på frøpakken eller i butikken om det er tid for å så din grønnsak nå. Og om når og hvor den skal sås.

Sår du frø til tomat nå, rekker du å få en plante som bærer frukt på sommeren. Agurk kommer også fort. Grønnkål egner seg også bra. Flere type salater og reddik kan for eksempel sås direkte i et bed eller i pallekarm utendørs. Chili og paprika vokser sakte, så det kan være litt sent å så disse plantene nå. Gjør du det likevel, vil du få modne paprika litt utpå høsten en gang. Mais kan sås inne, men må plantes ute.

Bildet viser ei jente med en maiskolbe.


Så ute eller inne

På baksiden av pakken står det om arten egner seg for drivhus. Eller på friland, som betyr utendørs. Det står også om du må forkultivere planten, som vil si at du må så den først inne. Frøpakkene gir også god informasjon om hvor lang tid det tar før et frø spirer til du får en liten plante. Og når du eventuelt kan plante den ut.

Frø kan sås innendørs i en liten potte med såjord eller plantejord. Har du ikke potte, kan du bruke plastglass som du lager hull i bunnen til. Eller så i en tom eggkartong. Potten bør stå et sted med godt lys. Vinduskarm er bra. Eller du kan kjøpe et plantelys.

Fra frø til spire kan det gå noen dager eller uker. Spray litt med vann eller vann lett underveis. Jorda skal være fuktig, men ikke klissvåt.

Prikle

Når spiren har kommet opp og fått sitt 2. par med blader, er det på tide å prikle. Da planter du en og en spire i hver sin potte med jord. Så skal spiren få vokse seg mye større alene.

Bildet viser gulrotspirer i melkekartonger i en pallekarm.

Rotgrønnsaker som gulrot liker ikke bli flyttet på etter at den har spirt. De skal ikke prikles. Derfor egner de seg til å så i tomme melkekartonger. Kutt av toppen på kartongen og kutt av litt i hvert av hjørnene. Fyll kartongen med jord og vann litt. Lage små grunne hull og fyll med gulrotfrø. Dekk med et tynt lag jord. Du kan gjerne så 10-15 frø i hver kartong. Kartongen bør stå oppreist.

Såkasse:

Har du dårlig plass inne, kan du lage din egen såkasse eller mini-drivhus utendørs. Plasser melkekartongene med frø i en plastkasse med lokk. Pass på at lokket står litt på gløtt eller lag noen få hull i det. Du kan også så andre grønnsaker i potte utendørs der. Druekartong i plast er fenomenal. Den har lokk allerede.

Legg gjerne litt snø på toppen av hver kartong eller druebeger om du har. Da holder de seg fuktige. Snøen smelter etter hvert. Ellers må du passe på å vanne litt. Sett kassen ut på en solrik plass, gjerne inntil en lun sørvegg eller på en balkong. Så er det bare å vente.

Plastkassen er som et slags minidrivhus. Dermed øker temperaturen gradvis. Frøene spirer når de er klare. Og når det blir varmt nok i lufta. De tåler også større variasjoner i temperaturen enn planter som sås inne først. Dermed er det heller ingen krise om det plutselig blir minusgrader. Du kan faktisk så slik mens det fortsatt er vinter igjen.

Bildet viser en plastkasse med melkekartonger med jord i. Du kan lage ditt eget minidrivhus i en plastkasse. Så gulrotfrø i melkekartonger. Legg på litt snø, og sett lokket på kassen, litt på gløtt. Så er det bare å vente på at gulrøttene spirer når det blir varmt nok.

Potte om:

Når plantene er store nok, må du potte om igjen. Plantene trenger mer jord, vann og næring etterhvert som de vokser.

Tilvenning:

Planter du har sådd inne, må tilvennes utetemperatur og sol. Planter kan faktisk bli solbrent! De bør bæres ut om morgenen og stå ute litt, før de bæres ut igjen. La tiden ute bli stadig lenger.

Når det blir varmt nok i været, kan du sette plantene ut for godt. Tomatplanter trives best i en bøtte på ca 5-10 liter, en plante i hver bøtte. Gi de også gjødsel. Du kan blande i litt kukompost sammen med jorda. Eller bruke annen form for grønnsaks-gjødsel. Sjekk hva de har hos ditt nærmeste gartneri eller blomsterhandler.

Planter inne:

Du kan også ha tomater og agurk i bøtter ved vinduet i for eksempel stua. Men der finnes ingen insekter. Agurker er selvpollinerende. Den har både hann og hunnblomster. Det er nødvendig for å få frukt. Men tomatene må du kanskje hjelpe litt. Vent til blomstene har åpnet seg. Rist på planten. Da vil pollenkorn falle på andre blomster, og det blir frukt.

Argurkplanter produserer raskt agurker inne. Men tomater tar lengre tid. Du kan regne omtrent to måneder fra blomst til moden tomat. Dersom de ikke rekker å bli modne før det blir kalt igjen, kan du legge grønne tomater til modning inne.

Bildet viser en pallekarm med reddik og salat.

Plante ut:

Gulrot som spirer i melkekartong ute, kan du plante over i andre bed utendørs. Da får røttene bedre plass. Skjær bort bunnen av kartongen før du planter ut. Du kan også klippe opp en kartong i siden. Dra av melkekartongen etter at du har plantet den. Så får røttene mest mulig fred.

Gulrøtter trenger du ikke å potte om. Men du kan tynne ved å dra opp noen av de mindre gulrøttene, så får resten bedre plass til å vokse. Dersom du ikke har bed å plante kartongene i, så må du passe på å vanne og gjødsle i kartongen, og tynne kraftig.

Salater du har sådd i druebeger ute, kan også plantes over i større bed eller plantekasser. Eller i for eksempel store krukker. Salater kan du også så i store krukker du plasserer på balkongen, eller i en potte du henger opp i vinduet. Og er du heldig med avlingen, kan du høste tidlig. Salater kan du så på nytt igjen i løpet av sommeren.

Husk at avlingen kan bli litt liten første gang du prøver. Men det kan også gå veldig bra! Neste år kan du prøve enda flere sorter.

Bildet viser to store squash i en kurv.

---

Kort om saken: Dyrking

  • Du kan så grønnsaker både ute og inne.
  • Tomme melke-kartonger eller drue-begre egner seg godt til å så gulrot og salat.
  • Det tar tid før grønnsaker som tomat blir modne. Men det er verdt ventetiden!

---Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå