Valg2023

Vet du hvem du skal stemme på?

Hvem skal få styre din kommune eller fylke? Partiene har lett fram sine beste folk for å kapre deg allerede nå.

Får Høyre eller Arbeiderpartiet (Ap) styre Oslo? Hva med Tromsø, Trondheim eller vesle Utsira? Valget er et halvt år unna. Men allerede nå er valgkampen i gang her og der. Vet du hvem du skal stemme på 11. september?

– Vi skiller mellom den lange og den korte valgkampen, sier Jon Helge Lesjø til Klar Tale. Han er ekspert på valg og professor ved Høgskolen i Innlandet.

Politikerne trenger din tillit, sier han. Like etter et valg, starter de gjerne med å se mot det neste. De bygger den tilliten. Nå på våren har partiene landsmøter. De sender også inn lister med sine kandidater. Disse stemmer du på når du er i valglokalet.

Den korte valgkampen starter sent på sommeren. Du vil se politikere stå overalt med brosjyrer og roser. Kanskje steiker de en vaffel eller to mens de selger inn politikken sin. Eventuelt besøker høner, slik som politikerne på bildet over.

Partiene har lyst å styre kommunen du bor i, og fylket. 11. september 2023 velger vi nye kommunestyrer og bystyrer. Fylkene får nye fylkesting. Representantene på Stortinget kan puste lettet ut, de sitter trygt i to år til.

Vanligvis er folk mest opptatt av å stemme i valget i kommunen sin. Der vet de gjerne hvem politikerne er. Fylket er litt mindre interessant, synes folk, ifølge Lesjø.

Folk stemmer ikke nødvendigvis det samme i et stortingsvalg som i et lokalvalg. I et kommunevalg kan én sak ha mye å si. Eller en populær politiker. Er du imot vindmøller der du bor, vil du kanskje lete etter partiet som vil stoppe dem.

I 2019 var folk opptatt av bompenger mange steder. Saker om skoler og eldreomsorg er vanligvis også viktige. De berører folks hverdag direkte.

– I år blir trolig personlig økonomi en viktig sak. Det som berører lommeboka til folk, sier Lesjø. Varer og tjenester er blitt mye dyrere, og folk har fått dårligere råd.

Ap og Senterpartiet (Sp) er i regjering. Og de gjør det dårligere på menings-målinger. Det kan likevel gå bedre for dem i kommunevalget. Men Høyre er veldig populært for tiden, sier Lesjø.

Politikk kan være en jungel å lete seg fram i. Lesjø tror mange allerede vet hva de er opptatt av. Og hvilken side i politikken de helst støtter, hvis de tenker seg om. Så kan det være lurt å undersøke hva som skjer i din kommune, og hva partiene mener i de lokale sakene.

Både Høyre og Ap vil gjerne styre byene.

– Det er prestisje i det, sier Lesjø.

Forrige lokalvalg var i 2019. Da fikk Ap nærmere 25 prosent av stemmene i kommunevalget. Høyre kapret over 20 prosent. Sp sjarmerte seg til 14,4 prosent, ifølge kanalen NRKs oversikt.

I dag er det Ap, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti som styrer Oslo. Og Ap styrer Bergen sammen med Venstre.

---

Fakta: Valg 2023

  • 11. september 2023 er det valg.
  • Valget i år er et lokal-valg. Vi stemmer fram kandidater til kommunestyrer og fylkesting.
  • Den lange valgkampen er allerede i gang.

---Mer fra Valg2023

Siste utgave

På forsiden nå