Norge

Anbefaler ikke å gi gavekort

Har du tenkt til å gi noen gavekort? Slik reglene er nå, anbefaler ikke Forbrukerrådet det.

Flere forslag om strengere regler for gavekort blir nedstemt i Stortinget. Det synes Forbrukerrådet er veldig synd.

– Vi i Forbrukerrådet kan ikke anbefale å gi bort gavekort. Ikke slik det er i dag, sier Thomas Iversen. Han er seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Den som får gavekortet blir trukket i gebyrer. De kan også risikere å ikke få brukt pengene. Overfør heller penger om du ønsker å gi det i gave, sier Iversen.

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget behandlet et forslag denne uka. Sosialistisk Venstreparti (SV) kom med forslag til nye regler for gavekort.

Men flertallet gikk imot forslaget. Partiene i regjering og FrP gikk imot flere av innstrammingene.

SV, Høyre og Venstre står på den andre siden. De vil ha et krav om hvor lenge et gavekort må være gyldig. De mener tre år er en mulig lengde.

– Mange opplever å sitte med gavekort som går ut på dato uten å få brukt de. Ofte står tiden kortet går ut på med veldig liten skrift, sier Kathy Lie i SV.

Det var hun som fremmet forslaget i Stortinget. Forbrukerrådet støtter forslaget.

– De eneste som tjener på at gavekort ligger ubrukt, er næringsdrivende. Forbrukerne er taperne her, sier Iversen.

Eksperter på økonomi sier mange gavekort ligger ubrukt, sier Iversen. Det skal være ubrukte gavekort for milliarder av kroner.

Partiene i regjering ønsker seg ikke en standard på når kortene går ut. Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) viser til et brev. Justisminister Emilie Enger Mehl har skrevet det. Men hun sier også at det kan være grunn til å nærmere på dette.

SV, Høyre og Venstre vil innføre et forbud mot å trekke gebyrer fra gavekortet.

– Vi oppdaget at noen gavekort blir mindre verdt mens de ligger i skuffen. Det blir trukket gebyrer hvis folk ikke bruker det på noen måneder, sier Lie fra SV.

Hun har forståelse for at kortselskapene må ta inn noen penger. Men pengene heller kan trekke når gavekortet blir kjøpt, mener hun.

Frp, Ap og Sp ønsker vedtak for gavekort. Men ikke like strengt. De krever ikke å innføre et forbud mot å trekke penger fra gavekortet. Men de ber regjeringen vurdere det.

Saken skal opp til votering i Stortinget 9. mai. Men partiene har allerede sagt hva de mener.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå