Norge

Slik skal de nå Natos felles mål

Norge skal styrke Forsvaret. Budsjettet til Forsvaret skal økes for å nå et felles mål.

Statsminister Jonas Gahr Støre har hatt pressekonferanse om hvordan Norge skal styrke Forsvaret. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum var også med.

Bjørn Arild Gram mener vi må ha et forsvar som kan forebygge krig og forsvare Norge. Gram er forsvarsminister. Han skal også snakke på pressekonferansen.

Regjeringen har tidligere sagt at de vil bruke 17 milliarder på fire nye prosjekter.

Blant annet mer ammunisjon, nye helikoptre og nye bygg på Ørland. De vil også endre pågående prosjekter for om lag 6,3 milliarder.

– Vi har invitert dere hit i dag for å fortelle om viktigere satsinger i Forsvaret, startet Jonas Gahr Støre med å si.

Norge har lagt en plan for å bruke to prosent av BNP på forsvar innen 2026, opplyser Støre. BNP er brutto-nasjonalprodukt. Det viser verdien av alt som produseres i et land i en periode.

Støre opplyser at landene som er med i forsvars-alliansen Nato satt samme mål i 2014. Det var å brukte to prosent av brutto-inntektene til landene på forsvar. Noen land har nådd målet. Noen ligger over. Andre ligger under, sier Støre.

– Andre har ikke hatt en slik plan. Norge er blant de landene.

Støre skal på Nato-toppmøte i Vilnius i Litauen i juli. Der skal Norge snakke om hvordan de skal nå målet, opplyste han.

Budsjettet til Forsvaret skal derfor økes, meldte forsvarsminister Gram. Det skal økes med rundt 3,8 milliarder kroner fram til 2026.

Se sendingen i opptak her:

Sendingen blir laget av Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon.Siste utgave

På forsiden nå