3.000 brød kastet hver dag. 170.000 av dem blir kastet i norske hjem. Tallene kommer fra Norsk institutt for bærekrafts-forskning. Nordmenn kaster totalt hver femte bærepose mat de kjøper inn, viser tallene.
– Mange ønsker å kaste mindre mat, nå som prisene på matvarer har økt, sier Torunn Nordbø i en pressemelding. Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
[ 300.000 brød kastet hver dag ]
Opplysningskontoret har kommet med tips til hvordan du kan redde brødet fra søpla i en pressemelding.
Deres første tips er å bli bedre på planlegging.
Du bør ikke kjøpe inn mer brød enn du kommer til å spise opp. Det krever litt planlegging.
– Bor du alene eller med få, klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv. Kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp, sier Nordbø.
Tips nummer to er å oppbevare brødet riktig.
Brød bør oppbevares i romtemperatur, ikke kjøleskap. De anbefaler å bruke en lukket, ren brødboks. Eller en plastpose for matoppbevaring.
Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig.
[ Kunne du spist mat fra søpla? ]
– Det finnes også et bra utvalg av ferdig oppskåret brød. Eller maskin til å skjære opp brødet. Frys ned oppskåret brød, og ta bare opp de skivene du skal spise, sier Nordbø.
Råd nummer tre er å spise opp restene.
Noen ganger blir brødet tørt innen man får spist det opp. Men tørt brød kan brukes igjen. Det gjelder bare å ha et lite utvalg oppskrifter for hånden.
– Det enkleste er å lage ostesmørbrød eller arme riddere av dem. Men det finnes også mange andre retter der tørt brød får nytt liv.
Én av oppskriftene Nordbø anbefaler er grønn brødsuppe.
---
Dette trenger du:
120 g gammelt brød uten skorpe i terninger
2 spiseskjeer smør
1 grovhakket løk
8 desiliter kyllingbuljong (utblandet)
400 g frosne grønne erter
1⁄2 teskje salt
1⁄4 teskje pepper
Toppes med brødkrutonger
---