Norge

Redd brødet fra å havne i søpla

Hver dag kastes 170.000 brød i norske hjem. Her er tingene du kan gjøre for å redde restene.

3.000 brød kastet hver dag. 170.000 av dem blir kastet i norske hjem. Tallene kommer fra Norsk institutt for bærekrafts-forskning. Nordmenn kaster totalt hver femte bærepose mat de kjøper inn, viser tallene.

– Mange ønsker å kaste mindre mat, nå som prisene på matvarer har økt, sier Torunn Nordbø i en pressemelding. Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Opplysningskontoret har kommet med tips til hvordan du kan redde brødet fra søpla i en pressemelding.

Deres første tips er å bli bedre på planlegging.

Du bør ikke kjøpe inn mer brød enn du kommer til å spise opp. Det krever litt planlegging.

– Bor du alene eller med få, klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv. Kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp, sier Nordbø.

Tips nummer to er å oppbevare brødet riktig.

Brød bør oppbevares i romtemperatur, ikke kjøleskap. De anbefaler å bruke en lukket, ren brødboks. Eller en plastpose for matoppbevaring.

Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig.

– Det finnes også et bra utvalg av ferdig oppskåret brød. Eller maskin til å skjære opp brødet. Frys ned oppskåret brød, og ta bare opp de skivene du skal spise, sier Nordbø.

Råd nummer tre er å spise opp restene.

Noen ganger blir brødet tørt innen man får spist det opp. Men tørt brød kan brukes igjen. Det gjelder bare å ha et lite utvalg oppskrifter for hånden.

– Det enkleste er å lage ostesmørbrød eller arme riddere av dem. Men det finnes også mange andre retter der tørt brød får nytt liv.

Én av oppskriftene Nordbø anbefaler er grønn brødsuppe.

---

Dette trenger du:

120 g gammelt brød uten skorpe i terninger

2 spiseskjeer smør

1 grovhakket løk

8 desiliter kyllingbuljong (utblandet)

400 g frosne grønne erter

1⁄2 teskje salt

1⁄4 teskje pepper

Toppes med brødkrutonger

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå