Norge

Flyktninger må ha mer tid til å lære norsk

Over 46.000 ukrainere får beskyttelse i Norge. De skal lære seg det norske språket.

«Добрий день», eller «god dag» på norsk. Et helt nytt språk skal læres. Men mange av ukrainerne har kun rett på inntil ett år med opplæring i norsk.

– Vi ser at mange har behov for mer, sa Marte Mjøs Persen til nyhetsbyrået NTB. Hun er arbeids- og inkluderingsminister.

Regjeringen foreslår at kommuner kan gi mer norsk-opplæring til ukrainere. Inntil 18 måneder, ifølge foreslåtte endringer i statsbudsjettet (revidert nasjonalbudsjett). Regjeringen vil gi 125,7 millioner kroner ekstra til dette.

– Tilskuddet dekker ikke utgifter til undervisning for 1,5 år, sier Nina Gran til Klar Tale. Hun er fagleder i KS, som er organisasjonen til kommunene.

KS har kjempet for ekstra opplæring i norsk for ukrainere. Kommunene trenger penger for å gi opplæringen.

– Vi er glade for at regjeringen kommer med mer penger. Men ekstra norsk-opplæring koster kommunene mer, sier hun.

Mangel på språk-kunnskap gjør at ukrainere strever med å få jobb raskt, sa KS tidligere i år. De bruker lenger tid til å komme i jobb enn forventet. Myndighetene regnet med det ville gå fint, siden mange i Ukraina har høy utdanning og kan engelsk.

– De ukrainerne jeg kjenner som kan engelsk, er i jobb, sier Gran.

Ukrainerne trenger den samme opplæringen som andre flyktninger, ifølge kommunene. Arbeidslivet krever god norsk. Noe som er vanskelig å lære på ett år, ifølge KS.

– Vi mener KS har blitt lyttet til, sier Gunn Marit Helgesen i en SMS. Hun er styreleder i KS. De har flere ganger sagt ifra om at opplæringen i norsk har blitt svært utfordrende, sier hun.

– Trenger kommunene mer enn de 125,7 millionene?

– Det kan tenkes. Men det er selvsagt avhengig av hvor mange som kommer, svarer hun.

Til sammen vil regjeringen bruke 6 milliarder kroner mer på ukrainske flyktninger i budsjettet for 2023. Blant annet skal kommuner få ekstra penger for å ta imot ekstra flyktninger. Helsevesen og politi trenger også mer penger. Slik kan de gi hjelpen flyktningene trenger.

– Krigen i Ukraina og følgene av den koster mye. Også her hjemme, sier Jonas Gahr Støre i en pressemelding. Men statsministeren sier at vi selvfølgelig skal hjelpe. Også i Ukrainas kamp mot fienden.

Russland startet angrepet på Ukraina 24. februar i fjor. Millioner av ukrainere har flyktet fra landet. I Europa får de såkalt midlertidig kollektiv beskyttelse. Også i Norge, som har tatt imot over 46.000 ukrainere hittil. De som har gått lite på skole, kan få inntil tre år med opplæring.

---

Fakta: Budsjett

  • Regjeringen foreslår endringer i budsjettet for Norge.
  • De vil bruke ekstra penger på opplæring i norsk for ukrainere.
  • Kommunene trenger mer penger, mener fagsjef i KS.

---



Siste utgave

På forsiden nå