Norge

Svak krone påvirker deg og meg

Skal du til utlandet, bør du være litt rik. Én euro koster deg nesten 12 kroner.

Du koser deg på stranda i Spania. Bestiller en iskald øl og gleder deg til å besøke den lokale restauranten. På veien dit napper du med deg en artig hatt fra en liten butikk. Uka etter setter du kaffen i vrangstrupen. Du tok en svipptur innom kontoen etter den deilige ferien.

Nå betaler vi nær 12 kroner for én euro. Mens én amerikansk dollar koster oss nesten 11 kroner. Det er dyrt å være nordmann i utlandet.

Hvorfor er kronen verdt så lite?

Vår lille valuta krone er uvanlig svak. Det er flere årsaker til det. Uro i aksje-markedet vil påvirke den. Kronen blir regnet som usikker. De som investerer, vil velge andre og tryggere valutaer.

Forskjellen mellom norsk og utenlandsk rente er verdt å følge med på. I hvilke land tjener folk mest på å sette pengene sine? En høyere, norsk rente kan hjelpe kronen.

I tillegg påvirker prisen på olje kronens verdi.

Dette betyr svak krone for din og min lommebok:

REISE

Som nevnt over er ferier utenlands blitt dyrere. Du betaler mer for hver dollar eller hver euro du bruker. En biff til 20 euro vil koste deg 240 kroner. Prisnivået varierer selvsagt fra land til land.

Jan Ludvig Andreassen var tydelig overfor avisa VG:

– Bli hjemme i år og reis neste år, sa sjeføkonomen.

Men svak krone betyr full fest for turister som vil til Norge. De får mye for pengene. Norsk reiseliv har grunn til å juble.

RENTE

Styrings-renten er på vei opp. Bankene følger etter. De krever mer i betaling for å låne deg penger. Norges Bank setter styrings-renten. De ønsker å dempe pris-veksten, som er altfor høy.

Da må vi forbrukere bruke mindre penger. Høyere rente skal rett og slett gi oss dårligere råd.

Men den svake krona hjelper ikke til. Varer Norge kjøper inn fra utlandet, er dyrere. Det bidrar til de voksende prisene. Norges Bank kan måtte sette renten enda høyere enn de planla. Du får enda dårligere råd.

LØNN

Som kjent er varer og tjenester blitt mye dyrere. Svak krone bidrar til dette. Da vil organisasjonene som kjemper for lønna vår, kreve mer på våre vegne. Kanskje kommer vi til å tjene rundt fem prosent mer i år.

Gir det oss bedre råd? Kanskje ikke i år. For en høyere rente vil spise opp mye av det vi får ekstra i lønn. Dessuten er varer og tjenester fortsatt dyrt.

NÆRINGSLIV

Næringslivet er en motor i samfunnet. Vi trenger jo alle arbeid. Bedrifter som selger varene sine ut av landet, får bedre betalt med svak krone.

Men kan det bli for mye av det gode? Ja, ifølge Marø Havbruk i Vestland. De tjener mer på hver laks. Men medisin og mat til fiskene er dyrere.

– Vi ønsker oss stabilitet. Ikke disse svingningene, sier Elin Tveit Sveen til kanalen NRK.

Svak krone kan gi bedrifter trøbbel. De kan måtte kutte, hvis kostnadene blir for store. Men de kan også streve med å få tak i arbeidere fra utlandet. De vil få betalt i norske kroner.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå