Norge

Tusenvis av amerikanske soldater kommer til Oslo

5.000 sjøfolk fra USAs marine inntar Oslo. De gleder seg til å utforske byen.

5.000 sjøfolk fra USAs marine inntar Oslo. Ambassadøren spøker med at han er litt bekymret.

– Jeg er litt bekymret for det. Jeg tror det blir nærmere 5.000 sjøfolk. Det er hvis du teller med de andre skipene som følger med, sier Marc Nathanson til nyhetsbyrået NTB. Han er USAs ambassadør til Norge.

Et gigantisk krigsskip kommer til Oslo denne uken. Hangarskipet heter USS Gerald Ford. Det skal trolig bli liggende i fire dager.

Om bord er et mannskap på rundt 4.500. De aller fleste får lov til å gå i land. De får noen fridager i Oslo.

– Jeg tror det blir bra for dem. De har ikke hatt mulighet på grunn av korona. Dette blir den første havnen de får besøke.

Det gigantiske skipet skal legge seg innerst i Oslofjorden. Men ikke helt inntil kaien. Shuttleferger vil frakte mannskapet inn og ut til skipet.

Mange om bord gleder seg til å komme til Norge. Mange i mannskapet har spart opp mye penger som de nå vil bruke.

Handelsnæringen i hovedstaden kan trolig vente seg en liten boost.

– De vil besøke butikkene. De vil også ta seg en øl eller en kaffe. Gå til museene, dra til Vigelandsparken. De bør ta seg en Skagen-sandwich og oppleve alt Oslo har å by på. Jeg tror det blir en fantastisk opplevelse for de amerikanske sjøfolkene.

– Og hva bør nordmenn gjøre?

– Jeg ville løpt og gjemt meg, sier han og ler.

Men legger til:

– Nei, da, jeg bare tuller. Ønsk dem velkommen som venner.

Værmeldingen for Oslo ser meget bra ut for resten av uken. Det har mange om bord fått med seg. De har også hørt at byen egner seg godt for rusleturer.

– Jeg er nesten overrasket over hvor mye sjøfolkene her gleder seg, sier Rick Burgess. Han er kapteinen om bord.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå