Norge

Derfor sjekket Elena seg for kreft

Vet du hvor ofte kvinner bør sjekke seg for mulig kreft i livmorhalsen? Innvandrer-kvinner vet for lite, viser undersøkelse.

Sykdommen kreft setter livet på hodet. Årlig får 350 kvinner i Norge den skumle beskjeden: «Du har kreft i livmorhalsen». Men en enkel prøve fra underlivet kan oppdage kreft tidlig. Eller si om du står i fare for å utvikle kreftformen.

Sju av ti kvinner tar denne prøven i løpet av 3,5 år, ifølge tall fra Kreftregisteret. I Rogaland har de forsøkt å få innvandrer-kvinner til å sjekke seg. En undersøkelse viste at fire av ti aldri hadde tatt prøve fra livmorhalsen.

– Prosjektet viser at språk kan ha vært et hinder, sier Karina Danielsen Tallman til Klar Tale. Hun er rådgiver i Kreftforeningen. Hun leder også prosjektet #Sjekkdeg MiNo, som er rettet mot minoriteter.

Elena Koptieva er med i prosjektet. Hun flyktet fra krigen i Ukraina. I Egersund i Norge har hun levd trygt siden september 2022 sammen med døtrene.

Koptieva lærer norsk. På voksenopplæringen fikk hun vite om prosjektet som vil nå innvandrere. Med hensikt å få dem til å sjekke seg.

Koptieva bestemte seg for å delta. Hun synes dette var en viktig ting å gjøre.

– Alle kvinner er i fare for å få denne sykdommen. Spesielt kvinner på min alder og eldre, sier hun.

Informasjonen var ikke ny for Koptieva. Hun gikk gjennom en lignende sjekk i Ukraina.

Tallman i Kreftforeningen forteller at de har holdt over 20 møter. De har møtt over 480 kvinner. Målet var 400. Av disse har 217 kvinner totalt sjekket seg.

For 77 prosent av kvinnene i prosjektet var informasjonen de ga, ny.

I Norge får kvinner et brev i posten. Det gjelder dem mellom 25 år og 69 år. Brevet minner kvinner på å bestille time for livmorhals-prøve. Påminnelsen kan redde liv og er en del av Livmorhals-programmet.

– Men mange har ikke forstått hva brevet betyr. Derfor har kvinnene endt opp med å ikke gjøre noe med det, sier Tallman.

----

Livmorhals-programmet i Norge:

1. Du får et brev i posten

Kvinner mellom 25 og 69 år får brev. Det kommer fra Kreft-registerets Livmorhals-program. Da er det på tide å ta prøve fra livmorhalsen.

Alle som har symptomer på at noe er galt med underlivet, må likevel ta kontakt med lege. Det bør bli undersøkt. Uansett alder, og uansett når du tok prøven sist.

2. Du bestiller time hos legen din

Kontakt legen og bestill time. Du betaler en egenandel. Ønsker du å gå til gynekolog, må du vanligvis ha henvisning fra legen din. Også jordmor kan ta ta livmorhalsprøven.

3. Legen gjør en gynekologisk undersøkelse

Livmorhals-prøven tas med en liten børste. Børsten samler opp overflate-celler fra livmorhalsen. For noen kan dette oppleves litt ubehagelig. Men det er vanligvis ikke vondt. Prøven kan avsløre celleforandringer, som kan utvikle seg til kreft. Du kan også ta en HPV-test, som undersøker deg for viruset HPV.

Kilde: Kreftforeningen

---

Undersøkelsene i Rogaland er kun gjort på et lite utvalg kvinner. Det er usikkert om dette representerer innvandrer-kvinner i hele Norge. Kjenner kvinner i Norge til Livmorhals-programmet?

– Det er vanskelig å vurdere. Vi har ikke hatt egne studier på dette. Men vi prøver å informere i alle kanaler, sier Ameli Tropé til Klar Tale. Hun leder Livmorshals-programmet.

For å nå kvinnene med innvandrer-bakgrunn, møtte Kreftforeningen dem der de var. Slik som på voksenopplæring. Eller på andre møtesteder, slik som kvinnetreff. De hadde også med seg tolk.

Folk i helsevesenet har stilt opp på dugnad for å teste kvinnene, forklarer Tallman.

– De har fortalt at hos noen har de funnet celle-forandringer. Det er altså livsviktig informasjon for kvinnene det gjelder, sier hun.

Ukrainske Koptieva har en klar oppfordring: Alle kvinner bør sjekke seg.

– Alt går veldig lett og behagelig. Det er godt organisert, og vi ble godt behandlet. Pass på å bruke denne prosedyren, sier hun.




Siste utgave

På forsiden nå