Norge

Dette må til for å nå klimamålene

Miljø-direktoratet har laget en rapport med 85 tiltak for å nå klimamålene.

Kan Norge nå klimamålet? Ikke med dagens politikk. Men Miljø-direktoratet har laget en ny rapport. Der har de listet opp hvordan de mener Norge likevel kan klare det.

– Kuttene i utslipp kommer ikke av seg selv. Dersom vi skal få store kutt, er det behov for raskt utvikling av klima-politikken, sier Ellen Hambro i en pressemelding. Hun er miljødirektør.

Hun la fram en rapport på fredag. I rapporten er det 85 tiltak. For hvert av tiltakene, peker direktoratet på hvilke hindre som må ryddes av veien.

Utslippene i 2030 kan bli 53 prosent lavere enn de var i 1990. Det er hvis alle disse tiltakene gjennomføres, ifølge rapporten. De mener særlig ti tiltak har stort potensial.

---

Noen tiltak med stort potensial:

* Karbonfangst- og lagring (CCS) på industri-anlegg. Det kan gi et kutt på over to millioner tonn i 2030.

* Kraft fra land til utvinning av petroleums (1,65 millioner tonn i kutt).

* At folk spiser i tråd med dagens nasjonale kostholdsråd (1,17 millioner tonn i kutt).

* Erstatte fossilt kull og koks med biokull i industriprosesser. Spesielt ved smelteverk (1 millioner tonn i kutt).

* Å bruke hydrogen til flere prosesser i industrien (1 millioner tonn i kutt). Blant annet ved Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn.

---

Men ingenting av dette er enkelt å gjennomføre. Noen av tiltakene trenger teknologi som ikke er ferdig utviklet. Ikke minst trengs det nok kraft.

Rådet om å spise etter kostholdsrådene er mye diskutert. Rådene er laget for å gi folk bedre helse. Men mange synes det er upopulært å kutte i kjøtt. Antall sauer, kuer og gris i Norge må ned. Det kan også få følger for norsk landbruk.

De viktigste tiltakene påvirker ikke forbrukere direkte. Bortsett fra å spise mindre kjøtt. Men det kommer tiltak lenger ned på lista. Å reise mindre r blant dem.

Mer hjemmekontor skal også kunne gi et kutt, ifølge rapporten Flere digitale møter på jobben vil kunne kutte utslippene med 33.000 tonn.

Ellers er det et tiltak å gå og sykle i stedet for å kjøre bil. Å bytte ut flere gamle vedovner er også med. Tiltaket er å bruke nye, rent-brennende ovner og elektrisk oppvarming.
Siste utgave

På forsiden nå