Norge

Derfor krangler de om Tonje Brenna

Tonje Brenna ga styreverv til en god venn. Nå ber flere partier henne om å svare på en del spørsmål.

Tonje Brenna er minister for kunnskap. Tirsdag kom det fram at hun ga styreverv til en god venn. Brenna sa det selv under et intervju med avisa VG.

Det er problematisk for Brenna skal ikke anbefale gode venner til slike stillinger eller posisjoner. Årsaken er at Brenna er det som kalles inhabil.

---

Hva betyr det å være inhabil?

  • Det betyr at de ikke kan være med på å bestemme noe som følge av at de er for nært kjent til saken eller personene som kan bli påvirket av det som skjer.
  • Når noen er inhabile, får de ikke lov til å bestemme hva som skal skje. De får heller ikke hjelpe til med å finne ut av saken eller være med på å vurdere den.
  • Det er ekstra høye krav til inhabilitet innenfor næringsliv, dommere, offentlige stillinger og for kommuner og fylkes-kommuner.
  • Reglene skal sørge for at ting som blir bestemt, skal være rettferdig for alle.

---

Personen Brenna anbefalte heter Frode Elgesem. De to er gode venner. Vervet hun anbefalte ham til var som styremedlem i Wergelands-senteret.

Tirsdag beklaget hun at hun hadde anbefalt ham.

– Jeg har håndtert spørsmål om min egen habilitet for sent og for dårlig. Det har ført til flere feil. Det er alvorlig, og det beklager jeg. Det sier Brenna.

Brenna sier også at hun er inhabil overfor tre styremedlemmer i Utøya AS.

Det fører til at regjeringen er nødt til å finne noe som kalles settestatsråd. Det betyr at personen skal ta over ansvaret til Brenna. Men bare når det gjelder saker som handler om Utøya AS og Elgesem.

Flere parti ber nå Brenna svare på en del spørsmål om dette. Blant dem er Fremskritts-partiet (FrP).

Sylvi Listhaug lurer på hvorfor Brenna brukte så lang tid på å vurdere om hun var inhabil eller ikke. Listhaug er leder for FrP.

Onsdag skal saken til Brenna diskuteres. Det vil både FrP, Venstre og Høyre. Det er kontroll- og konstitusjons-komiteen som skal se på saken. De kan ende med å sende skriftlige spørsmål til Brenna. Deretter kan det bli åpnet en kontrollsak. Som igjen kan ende med høring på Stortinget.

---

Kort om saken

  • Tonje Brenna ga styreverv til en god venn.
  • Personer med makt skal helst ikke anbefale folk til slike type stillinger eller posisjoner.
  • Nå ønsker flere parti at Brenna skal svare på flere spørsmål.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå