Norge

Flere skriver stygt om skeive på Twitter og Facebook

Flere enn før skriver stygt om skeive på Facebook og Twitter, viser rapport.

Flere skriver negativt om skeive nå enn for fem år siden. Det viser en rapport fra organisasjonen Amnesty og foreningen Fri. Rapporten ser på hvordan folk omtaler skeive og skeive temaer på nett i Norge.

Omtale av skeive har økt særlig på de sosiale mediene Twitter og Facebook. Den negative omtalen av transpersoner og pride øker ekstra mye. Det opplyser Amnesty i en pressemelding.

På Twitter har det blitt skrevet mye mer om skeive temaer de siste fem årene. Før var tallet 6.457 twitter-meldinger. Nå er det på 44.620 twitter-meldinger.

Twitter-meldinger om transpersoner økte fra 1.485 til 23.465. 47 prosent av meldingene er negative. 40 prosent er støttende.

– Dette viser en eksplosiv økning i trøkket mot skeive på nett. Det kan føre til diskriminering av skeive minoriteter. Folk kan bli skremt fra å delta i debatten, sier Ingrid Westgaard Stolpestad. Hun er politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

Inge Alexander Gjestvang er leder i Fri. Han mener rapporten bekrefter en følelse mange skeive har hatt de siste årene.

– Vi har sett at debatten har blitt hardere, sier Gjestvang.

Mange skeive og personer som støtter skeive unngår å si imot kritikk. Det er vanskeligere å delta i debatter. Årsaken er at det er for tøft for dem, sier Gjestvang videre.

Det er et demokratisk problem at minoriteter forsvinner fra offentlig debatt, mener han.

Færre skriver meldinger som er positive og støttende, viser rapporten. Mange kritiserer pride som en farlig ideologi. Noen mener det er skadelig for barn og unge. Dette diskuteres mye både på Twitter og Facebook.

Pride er temaet flest blir engasjert av på Facebook, sammenlignet med andre temaer.

– Når riksmediene publiserer innlegg om pride, øker engasjementet. Det øker med 166 prosent sammenlignet med andre temaer, står det i pressemeldingen.

Pride-flagg på offentlige flaggstenger er spesielt kontroversielt, sier rapporten. Det skapte debatt og reaksjoner i medienes kommentarfelt både i 2021 og 2022.

Siste utgave

På forsiden nå