Norge

Derfor snakker så mange om Bjørnar Moxnes

Partileder Bjørnar Moxnes ble tatt for tyveri. Hva har egentlig skjedd, og hva skjer videre?

Bjørnar Moxnes leder partiet Rødt. Han har blitt tatt for tyveri av et par solbriller. Nå er navnet hans overalt i norske medier. Selv er han blitt sykmeldt.

Dette er tidslinjen over hva som har skjedd.

16. juni er Bjørnar Moxnes på Oslo lufthavn. Han blir tatt for tyveri av et par solbriller. Solbrillene kostet 1.199 kroner.

30. juni blir saken kjent. Avisa Romerikes Blad skriver om saken først. Moxnes innrømmer at det stemmer.

– Det er helt riktig at jeg tok med meg et par solbriller ut av en butikk. Uten å ha betalt. Det var ikke hensikten, og er jo veldig flaut, sa Moxnes til avisa Romerikes Blad.

Moxnes forteller at han betalte en bot på 3.000 kroner. Politiet mener han stjal solbrillene med vilje.

Senere forteller Moxnes at han rev lappen av solbrillene. Han la brillene i bagasjen, før en vakt kom og spurte om dem.

1. juli holder Moxnes pressekonferanse. Han beklager for hendelsen.

Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug fra Rødt sier de støtter Rødt-lederen. Det samme gjør flere fylkesledere i partiet.

2. juli vil Kjell Oldeide ha et hastemøte. Oldeide er fylkesleder i Sogn og Fjordana. Han mener landsstyret i partiet bør si om de har tillit til Moxnes. Reidar Strisland mener det ikke er nødvendig. Han er partisekretær. Landsstyret har sagt de har tillit til Moxnes, sier Strisland.

3. juli sier Viktor Stein at Moxnes bør slutte som leder av partiet. Stein er leder for lokallaget til Rødt Nordland.

Rødt forteller at Moxnes er sykmeldt. Sykmeldingen varer fram til 18.juli. Marie Sneve Martinussen skal lede partiet så lenge.

Partiet kaller inn til landsstyremøte. Martiniussen møter pressen etter møtet. Moxnes har partiets fulle tillit, sier hun.

– Tillit kan du ikke ha litt eller ha mye av. Når jeg sier at jeg har tillit til Bjørnar, har jeg det åpenbart i alle saker framover, sa Martinussen til Dagsavisen mandag kveld.

Avisa VG publiserte en video fra butikken som viser tyveriet.

VGTV publiserte måndag ein overvakingsvideo der Raudt-leiar Bjørnar Moxnes er påstått å stele solbriller på Gardermoen. Moxnes vart sjukmeldt måndag. Foto: Jon Eeg / NTB / NPK

4. juli skriver fortsatt mange aviser om Moxnes. Hva skjer nå? Bør han slutte som leder av partiet Rødt? Kim Arne Hammerstad er statsviter. Han har skrevet bok om politiske skandaler. Han tror ikke Moxnes må slutte. Med mindre han selv synes det er nødvendig.

Hammerstad mener ikke tyveriet er det største problemet. Problemet er at han har justert på forklaringen flere ganger, sier Hammerstad til nyhetsbyrået NTB.

Kilder: Nyhetsbyrået NTB og Dagsavisen.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå