Norge

Glimrende forhold for sopptur

Årets soppsesong har allerede startet. Nå er det gode forhold for sopptur, sier soppekspert.

– Det har vært en varm og tørr forsommer. Som har blitt etterfulgt av mye regn. Dette gir gode forhold for soppen. Det sier Kolbjørn Mohn Jenssen til nyhetsbyrået NTB. Han er biolog og soppekspert.

Kantarell og steinsopp er blant favorittene for folk som liker sopp. Og disse soppene har allerede dukket opp flere steder, sier Jenssen.

– Jeg har gått rundt Oslo-området og sett at det har begynt å dukke opp. Men jeg ser også på nettet at det tikker inn bilder herfra og derfra.

– Det står godt til der ute, sier han.

Juni bød på flere varmerekorder. Den var også veldig tørr. Dermed blir det varmt i jorda. Og soppene utvikler seg før det blir behov for vann.

– Og vannet har jo kommet den siste tiden. Det er litt tørt nordpå akkurat nå, men det pleier de ikke å ha noen problemer med, ler Jenssen.

I disse sommertider kan regnvær ofte bli forbundet med at badeturen blir avlyst. Og en viss skuffelse over at du må være innendørs. Men slik er det ikke for de som liker sopp.

– Vi blir lykkelige og tenker «endelig». Ethvert vær er et godt soppvær. Noen av de mest entusiastiske plukker til og med soppene som bare kommer når det er vått, gelésopper. Så akkurat nå er det kjempesesong for de aller særeste entusiastene, sier han.

Jenssen sier det er litt tidlig for den store matfangsten ennå. Det er først i september at det virkelig kommer mye sopp.

– Men jeg ville likevel tatt med meg en kurv dersom jeg skulle ut i skogen nå.

Han ber likevel folk være oppmerksomme på hva slags sopp de plukker.

– Spis bare de soppene du kjenner, og bruk en soppkontroll hvis du er i tvil, sier Jenssen.

---

Kort om saken

  • Årets soppsesong har allerede startet.
  • Soppekspert sier at forholdene for sopp dette året er veldig bra.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå