Norge

Vil strømmen koste mye til vinteren?

Prisen på strøm vil bli høyere utover høsten, ifølge eksperter. Samtidig forventer de ikke like høye priser som forrige høst og vinter.

– Nå er prisene ganske lave. Det ser ut som de vil holde seg slik en stund fremover. Det sier Fabian Skarboe Rønningen til nyhetsbyrået NTB. Han er jobber med analyse for Rystad Energy.

Utover høsten vil det nok endre seg litt, ifølge eksperten. Årsaken er at de vannmagasinene som er fylt opp, blir tappet mer og mer for vann.

Europeiske priser på gass kommer nok også til å øke. Dette fører til at vi igjen må betale mer for strømmer, ifølge Rønningen.

Likevel sier Rønningen at prisene ikke blir like ille som forrige vintersesong.

Nordmenn betalte mye for strømmen i 2022. Gjennomsnitts-prisen var på rundt 2 kroner per kilowattime. Dette gjaldt Sør-Norge. Det er nesten tre ganger mer enn i 2021 og 20 ganger mer enn i 2020.

Lene Hagen sier at været gjennom høsten spiller en viktig rolle. Hun jobber med analyse for selskapet Volue Insight.

– Slik vi ser det nå, kan vi vente oss priser på rundt én krone per kilowattime i Sør-Norge mot vinteren. Dette kan endres, sier Hagen.

Hun sier at de prisene vi opplevde for et år siden, var en helt spesiell situasjon. Sannsynligheten for at dette skjer igjen er liten.

Forskjellen på pris mellom nord og sør vil være mindre i år enn i fjor. Målinger viser at gjennomsnitts-prisen i Nord-Norge vil være omtrent 60 øre per kilowattime i januar og februar.

– Dette er et gjennomsnitt. Noen dager kan prisene være høyere eller mye lavere, sier Rønningen.

Rønningen sier det er tre årsaker til at det ser ut til å bli billigere strøm til høsten og vinteren.

  • Vi har mer vann i vannmagasinene, som produserer energi. De er høyere nå enn i fjor.
  • Nordmenn bruker mindre strøm som følge av de høye prisene i fjor. Folk er bitt mer oppmerksomme på når de bør bruke strøm og ikke.
  • De siste seks månedene har prisene på kull og særlig gass falt mye.

Også Hagen sier at vannmagasinene spiller en viktig rolle.

---

Kort om saken

  • Nordmenn betalte mye for strøm i fjor.
  • Eksperter tror det vil bli billigere for nordmenn dette året.
  • Det viser tall fra målinger.

---

Siste utgave

På forsiden nå