Norge

Blåskjellvarselet kan redde deg fra dårlig mage

Blåskjellvarselet kan redde deg fra å bli syk hvis du plukker skjell langs kysten, men stillehavsøstersen bør du til å la ligge.

Hvis du samler skjell langs kysten, kan blåskjellvarselet hjelpe deg å unngå å bli syk. Men når det gjelder stillehavsøstersen, bør du la dem ligge. Det finnes nemlig ikke noe østersvarsel.

Forskere advarer mot å bruke blåskjellvarselet som grunnlag og tro at du dermed er trygg. Det er forskere ved Havforsknings-instituttet som sier dette.

– Når det kommer til andre skjell, har vi brukt blåskjellvarselet som utgangspunkt. Blåskjell lager mer giftstoffer enn mange andre skjell. Så vi antar at dersom de er trygge, så er andre også det. Det sier Arne Duinker ved Havforsknings-instituttet.

Stillehavsøstersen kan ha enda flere giftstoffer. Mattilsynet anbefaler derfor generelt at du ikke spiser østers du har plukket selv.

Mattilsynet har et eget blåskjellvarsel. Den måler mengden algegift på ulike steder langs hele kysten. Disse giftstoffene produseres av alger.

– Det viktigste vi kan si om disse stoffene, er at dersom du kjenner symptomer på forgiftning, så må du slutte å spise. Du kan bli ordentlig syk. Det sier Lars Johan Naustvoll. Han jobber ved Havforsknings-instituttet.

Om sommeren og høsten produserer enkelte alger giftstoffet DST. Disse finnes hovedsakelig fra Skagerrak til sørlige deler av Vestlandet. DST kan forårsake diaré, oppkast og kvalme.

Fra våren og utover produseres giftstoffet PST hos noen skjellarter. Hovedsakelig fra Nord-Vestlandet og nordover langs kysten. PST kan angripe nervene våre. Om vi får i oss for mye, kan det i verste fall påvirke hvordan vi puster.

Giftstoffet AST er også farlig. Det kan føre til hukommelsestap. Stoffet samler seg spesielt godt i kamskjellene.

---

Kort om saken

  • Hvis du samler skjell langs kysten, kan blåskjellvarselet hjelpe deg å unngå å bli syk.
  • Varselet sier noe om hvor mye giftstoffer det er langs den norske kysten.
  • Ulike giftstoffer kommer basert på hvilken årstid det er.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå