Norge

– Dette været er veldig uvanlig

Ekstremværet «Hans» er svært uvanlig, ifølge Meteorologisk institutt. Uværet kan ha flere følger.

Ekstremværet «Hans» treffer Norge mandag. Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel. Varselet har fått fargen rød. Situasjonen kan bli ekstrem. Røde farevarsler brukes bare når det er ventet at været kan få ekstreme følger.

Men hvordan vil vi merke ekstremværet?

– Det blir vått, sier Hans Olav Hygen til Klar Tale. Han er leder for klima-tjenestene ved Meteorologisk institutt.

– Det blir veldig mye regn, særlig på Østlandet og Innlandet. Der vil det kunne komme ekstremt mye regn på kort tid, fortsetter han.

Det er forventet at uværet treffer mandag ettermiddag. På ett døgn kan vi få like mye regn som vi vanligvis ville fått på én måned, forklarer Hygen. Uværet skal gi seg fra onsdag.

– Jeg håper at de fleste ikke blir påvirket. Men været kan føre til flom i kjellere, veier som havner under vann, skader på veier og skader på jordbruk.

Hygen beskriver «Hans» som svært uvanlig.

– Det uvanlige med «Hans» er at det kommer fra øst. Været kommer over Østersjøen og inn til Sverige, før det kommer til Norge. Derfor vil vi merke det mest på Østlandet.

– Hvor uvanlig er dette?

– Veldig uvanlig. Været i Norge kommer stort sett fra vest. Denne gangen kommer det fra øst. Et så kraftig uvær fra øst, har jeg aldri opplevd på mine 20 år i Meteorologisk institutt, sier Hygen.

– Hvordan kan folke forberede seg?

– Se over eiendommen din. Pass på at kjellervinduer er lukket. Ta inn verdisaker som ikke tåler regn. Og følg med på situasjonen de neste par døgnene.

Hygen vet ikke hva som er årsaken til ekstremværet.

– Kan klima-endringer være en årsak?

– Vi kan ikke utelate det. Men vi vet ikke nok om hva som driver det. Klima-endringer kan trolig bidra til det, men det kan også være tilfeldig.

– Kan vi forvente mer av denne typen vær i framtiden?

– Vi vet ikke om vi vil få mer uvær fra øst som treffer oss kraftig. Men vi kan forvente flere situasjoner med kraftig nedbør og styrtregn i fremtiden.

---

Kort om saken

  • Ekstremværet «Hans» treffer Norge mandag.
  • Det skal regne veldig mye.
  • «Hans» er et uvanlig vær. Årsaken er at det kommer fra øst, ikke vest.

---Siste utgave

På forsiden nå