Norge

Ekstremværet «Hans» er på vei til Norge

Ekstremværet «Hans» har truffet deler av Sør-Sverige natt til mandag. Nå er det ventet at Østlandet, deler av Oslo og deler av Trøndelag står for tur står for tur.

– Det er ventet 80 millimeter til 100 millimeter nedbør på 24 timer. Det skriver Meteorologisk institutt på X, tidligere kalt Twitter.

De skriver også at hendelsen vil være blant den kraftigste på 25 år.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) følger situasjonen tett. Det forventes at været får store konsekvenser. Været kan føre til store skader på både hus og bygg, ifølge NVE.

De ber også være klar over at det kan ta lengre tid å komme seg til steder. Politiet ber folk være forsiktige og unngå å kjøre ute, om du ikke må.

– Planlegg for at veier kan bli stengt og at strøm, telefon og internett kan bli borte. Sett deg inn i hor du kan møte om strøm, internett og telefon er nede og du trenger hjelp, skriver politiet.

De anbefaler alle om å følge med på varsom.no og yr.no. De ber også folk forholde seg til informasjon som blir gitt fra den enkelte kommune.

Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel for ekstremværet. Varselet har fått fargen rød. Det betyr at situasjonen kan bli ekstrem. Røde farevarsler brukes bare når det er ventet at været kan få ekstreme konsekvenser.

Regnet fører til risiko for flom og skred i store deler av landet. For deler av Sør-Norge har det blitt sendt ut både rødt og oransje farevarsler for jord- og flomskredfare.

– Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til store konsekvenser og skader. Det skrives på farevarselet.

Farevarslene gjelder fra mandag ettermiddag til onsdag ettermiddag, ifølge Varsom.no.

Natt til mandag traff «Hans» Sør-Sverige. Det skriver avisa Aftonbladet.

– Det kan komme torden og over 70 millimeter med regn, som kan føre til flom og trafikkproblemer. Det sier Linnea Rehn Wittskog. Hun jobber for Sveriges meteorologiske och hydrologiska institut.

Været har ført til at trafikken blir forsinket. Enkelte steder har også ferjer sluttet å gå. Flytrafikken er også blitt påvirket.

Trær skal ha falt over veien, ifølge Aftonbladet.

Kilder: nyhetsbyrået NTB, avisa Aftenposten og kanalen NRK.

---

Kort om saken

  • Ekstremværet «Hans» er på vei til Norge.
  • Det er ventet at det skal komme nedbør på 80 millimeter til 100 millimeter.
  • Meteorologisk institutt sier det kan ekstremværet kan føre til alvorlige konsekvenser.

---

Siste utgave

På forsiden nå