Norge

Derfor skal Melkøya bli elektrisk

Regjeringa sier ja til å gjøre Melkøya elektrisk. Det får politikerne kritikk for.

Melkøya er ei øy utenfor Hammerfest i Finnmark. På øya finnes en fabrikk som produserer gass. Fabrikken drives av kraft fra gass. Selskapet Equinor eier fabrikken.

Regjeringa har nå sagt ja til at Melkøya skal bruke elektrisk kraft istedenfor gass. Det sier Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse tirsdag. Han er statsminister.

Men hvorfor skal Melkøya bli elektrisk? En av årsakene er å kutte utslipp av klimagasser. Det skjer når elektrisitet erstatter gass.

– Dette blir det største klimagass-kuttet vedtatt av en norsk regjering. Dette vil kutte utslippene av klimagasser med 850.000 tonn, sier Støre, ifølge kanalen NRK.

Men noen kritiserer regjeringa for å gjøre Melkøya elektrisk. Fabrikken på Melkøya trenger mye strøm. Kritikerne mener prosjektet vil gjøre strømmen dyrere i Nord-Norge. I tillegg til å hindre andre industri-prosjekter.

Tryge Slagsvold Vedum leder Senterpartiet. Han sier produksjonen av kraft må bygges ut Finnmark. Slik kan Melkøya bli elektrisk. Det blir krevende, mener Vedum.

– Men vi mener det er mulig å få på plass minst like mye kraft-produksjon som trengs. Det sier Vedum, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han snakker da om innen året 2030.

Regjeringa er opptatt av at strøm ikke skal bli dyrere, sier Vedum. Både for vanlige folk og de som driver næring.

– Det skal ikke bli en kamp mot hverandre. Det skal bli et prosjekt som løfter bedriften på Melkøya. Samtidig som det gir mulighet for ny industri og verdiskaping i resten av fylket. Uten at det skal påvirke prisen for vanlige forbrukere, sier Vedum.

Kilder: NRK og nyhetsbyrået NTB.

---

Kort om saken

  • Selskapet Equinor produserer gass på Melkøya.
  • Regjeringa vil gjøre Melkøya elektrisk. De vil kutte utslipp av klima-gasser.
  • Regjeringa får kritikk. Noen mener strømmen vil bli dyrere når Melkøya blir elektrisk.

---Siste utgave

På forsiden nå