Norge

Eksperter sier det fortsatt kan oppstå problemer

Ekstremværet «Hans» har ødelagt hus, fått veier stengt og ført til at folk må evakuere fra hjemmet sitt. Selv om flomtoppen er nådd noen steder, kan det det fortsatt bli problemer andre steder.

Forrige uke ble store deler av Østlandet truffet av ekstremværet «Hans». Det har ført til flom, skred og mye er blitt ødelagt.

Flere veier er stengt som følge av flommen. Mange er også blitt evakuert fra hjemmene sine. Søndag kunne flere familier fra Ringerike vende tilbake til husene sine, ifølge kanalen NRK. Kommunen sa søndag at det fortsatt er 1.727 personer som er evakuerte.

Søndag reiste Emilie Enger Mehl på rundreise til flere av flomområdene. Hun sier det er viktig at folk blir hørt.

Mehl er minister for justis og beredskap. Søndag reiste hun rundt til flere steder hvor ekstremværet «Hans» har påvirket mest.

– Det gjør inntrykk å møte folk som har vært påvirket av flommen. Noen av dem jeg har møtt, har mistet mye, det har vært store ødeleggelser, sier Mehl til nyhetsbyrået NTB.

– Det er viktig at disse blir sett og hørt, sier Mehl.

Avisa Aftenposten har snakket med en familie fra Ål. Der har et jordskred tatt med seg og ødelagt gården deres.

Søndag skrev NVE at vannet har sluttet å stige. Dette gjelder ved Mjøsa, Øyeren og Glomma. NVE er Norges vassdrag- og energidirektorat.

Selv om vannet kanskje har sluttet å stige, er det rødt farevarsel flere steder. Drammensvassdraget er blant et av dem. Det samme gjelder Tyrifjorden. Der stiger vannet fortsatt og eksperter tror det vil stige fram til tirsdag.

– Vannet stiger fortsatt forsiktig i Tyrifjorden. Men det har begynt å flate ut. Vi venter en topp i løpet av dagen i dag. Det sier Harald Songe til avisa Aftenposten. Han er flomvarsler for NVE.

Været framover vil komme til å påvirke hvordan dette utvikler seg. Om det regner mye, kan vannet fortsette å stige.

---

Listen med farevarsel fra værtjenesten Yr.

  • Her ser du hvor det kan oppstå problemer og ikke. Bildet er fra mandag morgen.

Kilde: Værtjenesten Yr

---

---

Kort om saken

  • Ekstremværet «Hans» har påvirket mange.
  • Været har ført til flom, jordskrev og store ødeleggelser. Mange har også vært nødt til å evakuere fra hjemmet sitt.
  • Eksperter sier at været framover vil påvirke hvordan det utvikler seg.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå