Valg2023

Shakeel liker kommune-politikken aller best

Shakeel Rehman håper folk vil bruke stemmeretten til høsten. Han ønsker at flere innvandrere skal stemme.

I lokalet Bylab i Moss finner vi Shakeel Rehman. Han er gruppeleder for Moss Arbeiderparti (Ap).

Til høsten er det valg i kommuner og fylker. Rehman stiller som kandidat til vara-ordfører i Moss. Han er også 15. kandidat til Østfold fylkeskommune.

– Vi er opptatt av å få folk til å bruke stemmeretten sin i Moss, sier Rehman til Klar Tale.

Ute er det sol og yrende folkeliv. Rehman hilser på to personer som går forbi. Dette er det han liker aller best med politikk. Å få snakket med folk.

Rehman peker oppover mot gata i Moss. Han forteller om utviklingen av byen. Andre byer ser til hvordan Moss har gjort det, forklarer han. Han er tydelig stolt av byen sin.

shakeel rehman

– Jeg har prøvd politikk på alle nivåene. Både i kommunen, i fylket og på Stortinget. Det er i kommunene du kommer nærmest folk.

Rehman forteller at folk kan slå av en prat på gata. Eller avtale et møte på kontoret hans. Å høre hva folk bryr seg om, er verdifullt, mener han.

Selv er Rehman født i Pakistan. Men han kom til Moss allerede som spedbarn. Han forteller om oppveksten på Skarmyra skole.

– Det var da politikerne trodde det beste var å samle alle innvandrere på ett sted. Rehman mener det var feil.

Hvordan begynte Rehman å interessere seg for politikk? På videregående ble han kontakt av en fra ungdomspartiet til Ap, AUF. En stund senere ble han engasjert.

– Jeg gikk elektrolinjen. Men bare halvparten fikk lærlingplass. Vi skjønte at dette handlet om politikk.

Da leste Rehman gjennom programmene til partiene. Ap passet best for ham.

Men Rehman ble aldri elektriker. Han tok høyere utdanning i stedet. Siden har han vært aktiv i politikken.

I Moss har de tidligere slitt med å få folk til å bruke stemmeretten sin. Og innvandrere bruker stemmeretten sin mindre enn dem uten innvandrer-bakgrunn. Det viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De har undersøkt hvor mange innvandrere som stemmer i Norge. Rapporten handler om valg til Stortinget. Bare halvparten brukte stemmeretten i 2021.

– Dette er noe vi har ønsket å jobbe målrettet med, sier Rehman.

Han forteller om flere tiltak. Blant annet å lage informasjon om valgdagen på flere språk. I tillegg til å la folk stemme fra forskjellige steder.

– Vi har begynt å møte folk der de er. Blant annet på byens tre kjøpesentre.

Han tror alle politiske partier har et problem med kommunikasjon.

– Det kan skape avstand mellom politikere og folk. Det er mange ord, uttrykk og forkortelser som kan være vanskelige å forstå.

For å jobbe med dette, har Moss startet et Flerkulturelt råd. De har jobbet for å få flere inn i politikken.

Det er viktig å speile samfunnet, mener Rehman. Rådet har spesielt jobbet med å få flere kvinnelige minoriteter inn i politikken.

– Jeg har selv opplevd at folk har kommentert at det betyr mye at jeg er politikken. Det gir meg motivasjon til å fortsette når jeg har dårlige dager.

– Hva er det viktigste budskapet ditt til folk før valget?

– Jeg vil oppfordre folk til å bruke stemmeretten sin. Gjør din plikt, krev din rett.

Rehman nevner at demokratiet går tilbake mange steder i Europa. Derfor er det viktig at vi setter pris på demokratiet, sier han.


Siste utgave

På forsiden nå