Hvordan fordeler par arbeidet i hjemmet? Og hvilken fordeling gjør parene mest fornøyde? Det har Statistisk sentralbyrå (SSB) sett på i en analyse.
Kvinner gjør en større andel av husarbeidet enn menn. Det er vanligst å dele omsorgsoppgaver likt. Men når det ikke er delt likt, er det kvinnen som gjør mest.
Mange er for likestilling i både arbeidslivet og i hjemmet. Utviklingen de siste tiårene har gjort forskjellene mindre. Samtidig gjør kvinner og menn fortsatt forskjellige oppgaver i hjemmet, skriver SSB.
– Vi stiller spørsmålene: Er kvinner og menn mer fornøyde med hvordan de fordeler oppgaver hvis de deler likt? Og er likestilte par mer fornøyde? skriver SSB.
Menn tar ofte ansvaret for vedlikehold og små reparasjoner i og rundt boligen. Mens kvinner tar en stor andel av klesvasken.
Parene var mer fornøyde jo mer likestilte de var. Særlig likestilte kvinner var fornøyde med fordeling av oppgavene. Det samme gjaldt for fordelingene av omsorg for barn.
Men de som gjør minst, trives med at den andre parten gjør mer. Kvinnene som er minst fornøyde i parforholdet, er de som gjør mest av oppgavene i hjemmene.
Yngre par er mer likestilt. Særlig når det gjelder vedlikehold og klesvask. Det er jevnere fordelt blant yngre. Det er mye vanligere at kvinnen lager mat i de eldre aldersgruppene.
En årsak til mer likestilling blant yngre kan være hvordan samfunnet har utviklet seg. Flere har løsrevet seg fra tradisjoner. Hvilken fase av livet parene er i, kan også spille en rolle.
– Mor er mer hjemme med de yngste barna. Far gjør mer når barna er større, skriver SSB.