Norge

Flest vil starte med yrkesfag

186.000 elever søkte om plass på videregående skole i år. De fleste fikk tilbud om sitt ønske nummer én.

Studenter og elever er i full gang. Et nytt skoleår har startet. Ønsker du å ta høyere utdanning? Da må du innom videregående skole først. Vanligvis varer denne skolen i tre år. Alt etter hva du velger.

Og elever får stort sett gå der de helst ønsker. Nesten alle fikk tilbud om sitt ønske nummer én. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Elever må søke om plass ved skole og linje årlig. På andre og tredje år (vg2 og vg3) fikk flest tilbud om første ønske. Noen færre fikk tilbud om første ønske på vg1, som er første år.

Yrkesfag er populært blant mange. Slik utdanning varer i fire år. Men de er ferdig utdannet etterpå. Yrkesfag kan også være en vei til høyere utdanning.

Flere har valgt yrkesfag, viser tallene. Men færre fikk tilbud om første ønske. Helsefag er mest populært. Det gjelder vg1 og vg2. Teknologi og industri er andre populære valg.

Fortsatt velger flest elever såkalt studie-forberedende totalt. Noe som gir elevene mulighet til å studere. For eksempel ved et universitet.

Men yrkesfag vinner på vg1. Yrkesfag hadde 2.700 flere søkere enn studie-forberedende.

Det er stor forskjell på hva gutter og jenter søker på. Flest gutter søker på byggfag, elektrofag og datateknologi. Samt fag innen teknologi og industri. Slike forskjeller har vart over tid. Men flere jenter gjør som guttene. De vil bygge, drive med industri og teknologi.

Flest jenter søker på fag som frisør, blomster og interiør. Der var ni av ti søkere jenter. I helse og oppvekstfag var 85 prosent av søkerne jenter.

---

Kort om saken: Utdanning

  • Videregående skole gir deg mulighet til å studere senere.
  • Men også yrkesfag gir deg en utdanning.
  • Flere velger yrkesfag enn før.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå