Norge

Advarer folk om giftig sopp

I år er det mer sopp i skogen. Men også flere forgiftninger enn vanlig.

I år er et glimrende år for sopp. Og september er høytiden for å sanke. Mange har allerede sanket sopp i skogen. Kantarell og steinsopp er favoritter.

Hvert år blir noen innlagt på sykehus med mistanke om soppforgiftning. Det er ni personer i gjennomsnitt i året, skriver avisa Aftenposten.

Ti personer har allerede blitt innlagt på sykehus hittil i år. Det bekymrer Gift-informasjonen på Folkehelse-instituttet (FHI).

– September pleier å være den beste sopp-måneden. Da er det flere som er ute og plukker sopp, sier Kristin Opdal Seljetun. Hun er seniorrådgiver hos Gift-informasjonen.

Gift-informasjonen pleier å få flest henvendelser om sopp i september.

– Derfor ønsker vi å advare folk mot giftige sopp.

79 prosent flere enn normalt har tatt kontakt med Gift-informasjonen i år. Det er sammenlignet med snittet for de siste fem årene.

Blant de innlagte har de fleste spist enten hvit fluesopp eller spiss giftslørsopp.

Du finner informasjon om soppene i Norge hos Gift-informasjonen. De har bilder av de sju giftigste soppene i Norge. Du kan lese om det på 25 forskjellige språk.

Selv de som er kjent med sopp, kan ta feil. Traktkantarell vokser gjerne i store klynger. Giftslørsoppen kan gjemme seg sammen med dem. De kan se ganske like ut ovenfra.

Bare en liten bit av giftslørsoppen kan føre til alvorlig forgiftning. Den angripere nyrene. Forgiftningen kan føre til død. Symptomene kommer ofte etter to til tre dager. Eller enda senere, ifølge Store norske leksikon.

Har du sett en hvit sopp som frister? Det kan være hvit fluesopp. Bare en liten bit kan gi alvorlig forgiftning. Det kan gi livstruende skader på leveren.

En organisasjon har soppkontroller. Sopp- og nyttevekst-forbundet (NSNF) skal ha rekordmange i år. Kontrollene er over hele landet. I tillegg har de digital kontroll.

Der kan du sende inn bilder av sopp. Du får svar på om den er trygg.

Appen ble startet i juni. Siden da har NSNF kontrollert 43.143 sopp. Mens i fjor ble det sendt inn 50.000 bilder hele sesongen, sier Live K. Torvund. Hun er markeds- og fagkonsulent i forbundet.

– Vi mottar bilder av rundt 6.000 sopper hver helg nå, sier Torvund.
Siste utgave

På forsiden nå