Norge

Regnværet kan få flere til å stemme

Det er valg i kommuner og fylker mandag. Flere steder skal det regne. Det kan få flere til å stemme, ifølge forskere.

Totalt 4,3 millioner nordmenn har stemmerett. Søndag hadde sju av ti fortsatt ikke stemt. På valgdagen er været grått og vått. Det kan få flere til å stemme, tror forskere.

– Vi ser at folk velger å gjøre borgerplikten når det er litt grått i lufta. Det sier Hans Olav Hygen til kanalen NRK. Han er klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Hvis været blir for fint, er det motsatt. Da velger færre å stemme. Forskjellen er liten mellom landsdelene.

Jo Thori Lind er professor i samfunns-økonomi. Han har forsket på vær og valg. Han har undersøkt kommunevalg tilbake til 1970-tallet og fram til 2015. Flest som stemmer på partiet Høyre, stemmer når det regner. Det viser funnene til Lind. Når været er fint, stemmer flere velgere fra Arbeiderpartiet og venstresiden.

– En forklaring kan være at venstresiden i større grad holder seg hjemme når det regner. Mens høyresiden i større grad har bedre ting å gjøre om det er fint vær, sier Lind.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Sør-Norge. Det kan bli styrtregn fram til klokken 13. Dette gjelder store deler av Vestlandet sør for Stad og deler av Agder. I tillegg er det farevarsel om lyn fram til klokken 14. Dette gjelder store deler av Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Været er stort sett grått og vått i resten av landet.

---

Kort om saken

  • Grått og vått vær kan få flere til å stemme, ifølge forskere.
  • Hvis været er fint, er det motsatt. Da er det færre som stemmer.
  • Det er meldt regn og grått vær flere steder i landet mandag.

---

Siste utgave

På forsiden nå