Norge

Utenlandsk borger siktet for spionasje i Norge

En utenlandsk mann er siktet for spionasje i Norge. Han var ute etter stats-hemmeligheter, mener PST.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) pågrep en utenlandsk mann fredag. Det sier Thomas Blom til nyhetsbyrået NTB. Han er politiadvokat i PST.

PST har siktet mannen for ulovlig signal-etterretning. Det er å lytte til radio-kommunikasjon, mobiltelefoner eller tekstmeldinger. Det skriver kanalen NRK.

Den siktede mannen er 25 år gammel. PST vet når han kom til Norge. Men Blom vil ikke si hvor lenge han har vært her. Eller hva han har gjort.

Det er ukjent hvem mannen har spionert for. PST vil heller ikke si hvor han kommer fra.

Men PST mener at mannen ikke har jobbet alene. Etterforskere har tatt beslag i flere ting. Som databærende enheter og elektroniske ting. Eksempler på databærende enheter kan være en harddisk, minnepenn eller mobiltelefon.

– Vi antar at han ikke er alene eller har kommet på dette selv. Vi ser det i litt større sammenheng, sier Blom.

Mannen hadde en leiebil. Den har blitt sett på overvåknings-kamera. Blant annet i nærheten av regjeringskvartalet, Statsministerens kontor og Forsvars-departementet. Det skriver Oslo tingrett.

Mannen er varetekts-fengslet i fire uker. Han får ikke sende brev eller ta imot besøk. Han skal også være fullstendig isolert de to første ukene i fengsel.

Oslo tingrett sier de skal få sett på flere ting i saken. Derfor er det viktig at mannen ikke får påvirke andre som er involvert.

Domstolen mener at mannen vil rømme fra Norge hvis han blir sluppet fri. Retten mener det også er fare for at bevis kan bli ødelagt. Det er viktig at mannen ikke kan påvirke etterforskningen.

Aase Karine Sigmond er advokat. Hun er mannens forsvarer. Hun kan ikke si så mye om saken. Mannen har ikke forklart seg ennå. Han har heller ikke forklart seg til PST.

– Han var såpass redd og satt ut etter pågripelsen. I tillegg til at han ikke fikk innsyn i sakens dokumenter. Han var ikke i stand til å forklare seg lørdag. Det sier Sigmond til NTB.

Mannen opplevde pågripelsen som svært dramatisk, ifølge Sigmond.

– Sett fra vår side var ikke pågripelsen dramatisk. Men han kan nok ha opplevd den sånn, sier Blom i PST.

Den siktede mannen er student, ifølge NTB. Men det er ukjent hvor han studerer.

– Hans studier har ingen relevans for hvorfor han var i Norge. Studiestedet er heller ikke i Norge, sier Blom.

Det finnes flere land som driver med etterretning i Norge. Blant annet Kina, Iran og Pakistan.

---

Hva er etterretning?

  • Etterretning er informasjon. Det er kunnskap. Og analyse av denne informasjonen.
  • Etterretning kan handle om en stat eller en person. Eller en organisasjon.
  • Ofte skaffer et land denne informasjonen om et annet land. Av ulike grunner.
  • Det er blant annet lurt å vite hva en motstander gjør, for å verne seg selv.
  • Spionasje er en kjent form for etterretning. En spion skaffer seg informasjon i det skjulte. Og det kan skje på en ulovlig måte.

---

Norge og Russland har fått et dårligere forhold. Årsaken er krigen i Ukraina. Russland har fått større behov for etterretning i Norge. Det skrev PST i sin vurdering av trussel tidligere i år. Der advarte PST. De mente risikoen for ulovlig etterretning i Norge var blitt større. Bjørn Arild Gram sa at Russland er den største trusselen mot norsk og europeisk sikkerhet. Gram er forsvars-minister.

---

Kort om saken

  • En utenlandsk mann ble pågrepet fredag.
  • PST mener han drev med spionasje.
  • Mannen er varetekts-fengslet i fire uker.

---


Siste utgave

På forsiden nå